Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus

De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin.

Het Parool
Als gevolg van klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer. Beeld ANP
Als gevolg van klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer.Beeld ANP

Dat schrijft onderzoeksplatform Follow the Money op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.

Onder meer Shell, Texaco, KLM, Hoogovens, ANWB en AkzoNobel maken geld over. Met het geld zet Böttcher een internationaal netwerk van klimaatsceptici op. Ook produceert hij meerdere rapporten, boeken en opinie-artikelen. Daarin schrijft hij bijvoorbeeld dat het broeikaseffect niet bestaat en dat CO2 niet gevaarlijk, maar juist ‘goed voor planten’ is.

Met zijn werk hoopte Böttcher tegenstanders van klimaatbeleid ‘van munitie’ te voorzien. Zijn rol in de Club van Rome kwam hem daarbij goed uit: ‘De Club van Rome en vooral mijn optreden daarin is een mythe,’ notuleert hij in december 1996. ‘Die moet je in stand houden.’ Het draagt er mede aan bij dat er in de jaren negentig weinig politiek draagvlak is voor dwingende maatregelen ten behoeve van CO2-reductie en de verduurzaming in Nederland stagneert.

Meer over