Nederlander is minder bang voor het virus en gaat vaker naar buiten

De angst voor het coronavirus onder Nederlanders neemt af. We niezen in de elleboog, maar verkoudheidsklachten zijn voor veel mensen geen reden meer om zich te laten testen. Ook wordt het lastiger om ons aan de 1,5 meterregel te houden.

David van der Heeden
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit het derde gedragsonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD’s.

Mensen ervaren ook minder angst en somberheid dan in de beginfase van de coronapandemie. Ze durven meer naar buiten te gaan en gaan ook vaker op bezoek bij familie en vrienden, ook als die op leeftijd zijn of kampen met gezondheidsproblemen. Doordat Nederlanders elkaar meer opzoeken, neemt ook het gevoel van eenzaamheid af. Als blijkt dat huisgenoten of mensen met wie men in contact is geweest besmet zijn, is er nog steeds grote bereidheid om zich twee weken te isoleren.

Naarmate we elkaar meer ontmoeten, wordt de noodzaak om de nog geldende maatregelen op te volgen niet kleiner, benadrukt het RIVM. Vooral op het gebied van handen wassen is er ‘winst te behalen’. In de helft van de gevallen dat mensen hun handen grondig zouden moeten wassen, gebeurt dit ook, constateert het RIVM. Uit het onderzoek blijkt ook dat minder vaak lukt om afstand te houden. Dat geldt op het werk en in de supermarkt, maar ook op visite.

Testen

Aan de deelnemers werd ook gevraagd of ze zich zouden willen laten testen, nu dat voor iedereen mogelijk is. Van de personen zonder verkoudheidsklachten gaf 67 procent aan dat te zullen doen zodra ze klachten krijgen, maar van de groep die daadwerkelijk klachten heeft zegt slechts 29 procent daartoe bereid te zijn. Ook daaruit blijkt dat de angst voor het virus vervaagt. Als reden om zich niet te laten testen, wordt door deze groep vaak aangevoerd dat zij hun klachten niet aan het virus wijten.

Meer over