Plus

Nederlander durft niet meer naar de tandarts door corona

Een kwart van de Nederlanders is sinds het begin van de coronapandemie niet meer bij de tandarts geweest. Dat blijkt uit onderzoek van online vergelijker Independer. Tandartsenvereniging KNMT herkent de daling en spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling.

David Bremmer
null Beeld Henriette Guest
Beeld Henriette Guest

Vooral onder jongvolwassenen tussen de 18 en 34 jaar zit de angst voor corona er flink in, aldus het onderzoek van Independer, dat is uitgevoerd door Panel Inzicht onder 500 volwassen Nederlanders. Een vijfde van de mensen in deze leeftijdscategorie wil pas weer in de tandartsstoel plaatsnemen als een aanzienlijk aantal Nederlanders is ingeënt tegen corona. Bijna de helft van de 18- tot 34-jarigen die niet gaan (47 procent) merkt een negatieve invloed op hun tanden en kiezen. Bovendien nemen zij hun kinderen vaak ook niet meer mee naar de tandarts.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT) reageert geschrokken. “Wij zien inderdaad dat een deel van de Nederlanders niet naar de tandarts gaat,” zegt voorzitter en tandarts Wolter Brands. “Het gaat om zeker 10 procent, maar in regio’s met veel risicogroepen kan het percentage nog een stuk groter zijn.”

Gebitsschade voorkomen

De Patiëntenfederatie Nederland heeft eveneens signalen binnengekregen over een daling van het tandartsbezoek. De belangenclub doet onderzoek naar de omvang. KNMT-voorzitter Wolter Brands, tevens tandarts in Vaassen, wijst erop dat via regelmatige controles gebitsschade zoals gaatjes vroegtijdig kan worden opgespoord. “Zo kun je grotere problemen voor zijn.” Volgens de mondzorgkoepel is regelmatige controle in deze coronatijd extra belangrijk. “Een goede mondgezondheid zorgt voor een betere algemene gezondheid en dus een hogere weerstand mocht iemand besmet raken met het virus.”

Brands beklemtoont dat tandartsbezoek veilig is: tandartsen werken met de speciaal opgestelde Leidraad Mondzorg Corona. “Die is kwalitatief zo goed dat Nederlandse specialisten deze als leidraad voor hun protocol hebben gebruikt.” Zo dragen tandartsen, mondhygiënisten, orthodontisten en kaakchirurgen mondmaskers en gezichtsschermen. Als er risico op het vrijkomen van aerosolen bestaat, krijgt de patiënt eerst een mondspoeling met 1 procent waterstofperoxide.

Meer over