Nederland staat stil bij Kristallnacht

Op diverse plaatsen in ons land is vandaag de Kristallnacht herdacht. Tijdens deze nacht, van 9 op 10 november in 1938, werden in heel Duitsland door de nazi’s duizenden synagogen en winkels van Joden aangevallen. Bijna honderd Joden kwamen hierbij om het leven.

ANP
De herdenking in de Portugese synagoge.  Beeld ANP
De herdenking in de Portugese synagoge.Beeld ANP

In totaal moesten naar schatting 7500 winkels en bedrijven, 1400 synagogen en andere gebouwen zoals huizen, scholen en ziekenhuizen het ontgelden.

In de Portugese synagoge in Amsterdam was zondagmiddag de Nationale Kristallnachtherdenking, georganiseerd door het Centraal Joods Overleg. Hier spraken minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) en Michael Marcan, die als 8-jarige jongen de Kristallnacht in Keulen meemaakte.

Ferd Grapperhaus, minister van Jusitie en Veiligheid, sprak tijdens de Nationale Kristallnachtherdenking in de Portugese Synagoge.  Beeld ANP
Ferd Grapperhaus, minister van Jusitie en Veiligheid, sprak tijdens de Nationale Kristallnachtherdenking in de Portugese Synagoge.Beeld ANP

Ook op andere plekken in het land is de Kristallnacht herdacht. In de synagoge in Groningen hield rabbijn Awraham Soetendorp de Kristallnacht Herdenkingslezing. Voorafgaand hieraan was er een stille tocht vanaf het Waagplein.

Ook in Breda is stilgestaan bij de Kristallnacht en zaterdag was er al een bijeenkomst in Zaandam. Acteur Pierre Bokma en ballerina Igone de Jongh spelen zondag nog een keer de voorstelling De dans ontsprongen, ter gelegenheid van de herdenking van de Kristallnacht. Het stuk is geïnspireerd op het levensverhaal van Edith Eger, de ‘ballerina van Auschwitz’, die op haar zestiende moest dansen voor de ‘engel des doods’ Josef Mengele. De voorstelling werd eerder opgevoerd op 4 mei vanwege Theater Na de Dam.

Meer over