Nederland knalt het nieuwe jaar in ondanks vuurwerkverbod

Ondanks het vuurwerkverbod is om middernacht door het hele land flink geknald met vuurwerk. Op meerdere plaatsten was siervuurwerk te zien en waren harde knallen te horen.

Het Parool
Een familie in Geldrop steekt vuurwerk af tijdens oudejaarsavond op anderhalve meter afstand.  Beeld ANP
Een familie in Geldrop steekt vuurwerk af tijdens oudejaarsavond op anderhalve meter afstand.Beeld ANP

Vanuit meerdere plaatsen in het land kwamen berichten van vuurwerk dat “niet onderdoet voor andere jaren”. In Breda klonk ook veel geknal, er was daar nauwelijks siervuurwerk te zien. In Amsterdam en Oostzaan was vooral veel mooi siervuurwerk, en in Rotterdam-Noord klonken flinke, stevige knallers.

In Rotterdam proosten mensen met sterretjes bij de Erasmusbrug, die dit jaar niet zoals gewoonlijk is verlicht door een vuurwerkspektakel.  Beeld ANP
In Rotterdam proosten mensen met sterretjes bij de Erasmusbrug, die dit jaar niet zoals gewoonlijk is verlicht door een vuurwerkspektakel.Beeld ANP

In Rotterdam-Alexander ging op enig moment siervuurwerk de lucht in en ook in Utrecht werd flink geknald. Wel werd daar beduidend minder vuurwerk afgestoken dan andere jaren, zo leek het. Wel klonken er, vooral vroeger op de avond, in diverse wijken enorme knallen van illegale ‘bommen’. De Domstad ontkwam deze jaarwisseling niet aan de ‘traditionele’ autobranden. Meerdere wagens gingen in vlammen op. Buurtvaders liepen door de stad om dit en andere onrusten te helpen voorkomen.

‘Helemaal los’

Uit Den Bosch komen berichten over veel vuurwerk en om 00.00 uur ging het in Doetinchem ook “echt helemaal los”. In Baarn werd veel vuurwerk afgestoken. Ook vanuit Dronten, het platteland in de Betuwe, Waddinxveen en meerdere plaatsen in Friesland worden meldingen gedaan van flink geknal. In Schiedam werd om middernacht heel wat knalvuurwerk aangestoken. En ook was er wel siervuurwerk in de lucht te zien.

Ruim voor middernacht was in plaatsen door heel Nederland al sprake van vuurwerkoverlast en onrust door groepen mensen die samenkomen en vuurwerk afsteken. Ook worden op veel plekken auto’s, banden en andere dingen in de brand gestoken.

Het lijkt er overigens wel op dat men minder langdurig vuurwerk afsteekt dan andere jaren. Vanuit veel plaatsen komen overigens berichten dat het rond 00.30 uur weer rustiger was.

2021-01-01 00:08:16 ENSCHEDE - Een lichtshow van licht- en laserstralen vanuit de Alphatoren boven het centrum van de stad. Als alternatief voor de door corona afgelaste traditionele vuurwerkspektakels bieden sommige gemeenten hun inwoners licht- of droneshows. ANP VINCENT JANNINK Beeld ANP
2021-01-01 00:08:16 ENSCHEDE - Een lichtshow van licht- en laserstralen vanuit de Alphatoren boven het centrum van de stad. Als alternatief voor de door corona afgelaste traditionele vuurwerkspektakels bieden sommige gemeenten hun inwoners licht- of droneshows. ANP VINCENT JANNINKBeeld ANP
Meer over