Nieuws

Nederland herdenkt einde van WOII en de Japanse bezetting

In Den Haag wordt bij het Indisch Monument stilgestaan bij de Japanse capitulatie in 1945 en het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. De herdenking vindt voor het eerst ’s avonds plaats om meer televisiekijkers te trekken.

ANP / Het Parool
Minister-president Mark Rutte, voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn, en voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp bij een eerdere herdenking van het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog. Beeld ANP
Minister-president Mark Rutte, voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn, en voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp bij een eerdere herdenking van het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog.Beeld ANP

De herdenking van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië is na twee coronajaren weer voor iedereen vrij toegankelijk. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, die zondag al een krans hebben gelegd bij de Indische plaquette in het Tweede Kamergebouw, zullen maandag aanwezig zijn, evenals minister-president Mark Rutte.

Beau Schneider, zoon van de dit jaar overleden acteur Eric Schneider, is dit jaar de hoofdspreker bij de Nationale Herdenking. Eric Schneider werd geboren in Nederlands-Indië en was 7 jaar oud toen de Japanners Java binnenvielen. Hij bracht de oorlog door in interneringskampen, terwijl zijn vader aan de beruchte Birma-spoorlijn moest werken. Schneider was in 1988 de eerste spreker toen het Indisch Monument werd onthuld en in 2015 sprak hij opnieuw bij de herdenking, toen in het bijzijn van zijn zoon Beau.

Dat Beau, zelf ook acteur, nu zonder zijn vader mag spreken vindt hij een eer. “Voor mij wordt dit een bijzonder afscheid van Eric.” Hij wil het persoonlijke verhaal van zijn vader en opa vertellen en hoe dat doorwerkt in zijn eigen leven. Hij ziet zichzelf niet als slachtoffer, maar wil graag meeleven met mensen die dat wel waren.

Ook wil Beau graag het belang van herdenken duidelijk maken aan jonge mensen. “We weten dat een oorlog nooit de moeite waard is. Hoeveel pijn, verdriet en ellende dat met zich meebrengt. Hoeveel een oorlog kapotmaakt. Toch lijken we er niet van te leren.”

Jaarlijks worden in Amstelveen alle slachtoffers die in de oorlog in Nederlands-Indië vielen, herdacht. De Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië organiseerde de herdenking die zondagavond plaatsvond. Bij het Indië-monument in het Broersepark werden kransen gelegd, gevolgd door toespraken van onder meer burgemeester van Amstelveen Tjapko Poppens en gastspreker Willy Glorius-Jansen.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.