Nieuws

Nazomer in aantocht? Mogelijk langer temperaturen boven 20 graden

De maand september kan een zomerse verrassing opleveren. Al volgende week krijgen we hogere temperaturen, in de tweede helft van september wordt het mogelijk nog warmer, laat een weerman van Weerplaza weten.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Woensdag breekt de meteorologische herfst aan, maar Nederland kan in de eerste week rekenen op vrij rustig najaarsweer, met wat wolken, zon en weinig wind. Het blijft op de meeste plekken droog. Zomerse hitte zit er niet in, maar de temperatuur komt naar verwachting dagelijks uit rond 20 graden en soms iets meer, wat een gebruikelijke middagtemperatuur is voor begin september. “We hebben in elk geval een aantal vriendelijke dagen voor de boeg,” zegt weerman Alfred Snoek.

In de tweede week van september kan die gemiddelde temperatuur gaan oplopen. Dan neemt de onzekerheid qua windrichting toe. Zuidenwinden behoren dan tot de mogelijkheden. “Als de wind uit het zuiden waait, dan kan de Zuid-Europese warmte snel bij ons zijn,” zegt Snoek. En dat kan betekenen dat temperaturen van (ruim) boven 20 graden gehaald worden. De kans daarop is ongeveer 60 procent. Zomerse temperaturen van 25 graden zijn zelfs niet geheel uitgesloten met een kans van ongeveer 15 procent, is de voorspelling. “Of het zulk weer wordt en of het voor langere tijd zal zijn, zal moeten blijken,” aldus de Weerplaza-weerman.

Het zou niet voor het eerst zijn dat september zomerse temperaturen biedt. Vorig jaar werd zelfs op 15 september het hitterecord voor die maand verbroken met 35,1 graden in Gilze-Rijen. Ook was dit een recordlate officiële tropische dag.

Officieel loopt de herfst van 21 september tot en met 20 december. Volgens de klimatologische indeling is de herfst al op 1 september begonnen en duurt het seizoen tot met 30 november.

Meer over