Nationale Herdenking: ‘De oorlog is nog lang niet voorbij’

Donderdag zijn bij het Indisch Monument in Den Haag de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. Het is precies 74 jaar geleden dat Japan capituleerde en de Tweede Wereldoorlog overal in het Koninkrijk der Nederlanden voorbij was.

ANP
De Nationale Herdenking bij het Indisch Monument.  Beeld ANP
De Nationale Herdenking bij het Indisch Monument.Beeld ANP

Tenminste, zo leest de geschiedschrijving. Maar volgens dichter en schrijver Ellen Deckwitz is de Tweede Wereldoorlog voor de honderdduizenden Nederlanders die deze in voormalig Nederlands-Indië meemaakten nog lang niet voorbij. Het gedwongen vertrek uit het moederland heeft een fantoompijn veroorzaakt, die generatie op generatie blijft schrijnen.

Deckwitz sprak deze woorden tijdens de drukbezochte nationale herdenking van de Japanse capitulatie. Bij het Indisch Monument werd een minuut stilte gehouden en zijn kransen gelegd voor alle slachtoffers van de bezetting.

Heimwee

“Mijn grootouders verlieten Java in april 1946,” vertelde Deckwitz. “Ze lieten een thuis achter zich. Nederland is nooit hun thuisland geworden. Mijn grootmoeder bleef benadrukken dat er elders een ander land was, een beter land.” Veel kinderen en kleinkinderen van degenen die Nederlands-Indië moesten verlaten, hebben zich altijd machteloos gevoeld tegenover dat hevige gemis en de heimwee, aldus Deckwitz.

“Wij hadden het gevoel dat we de Indiëgangers moesten troosten: om het vertrek, de kille ontvangst in een nat land, om het verdwenen thuisland. Maar het hielp niet, we kunnen het verlies niet ongedaan maken.”

Volgens de Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 wonen er op dit moment in Nederland ruim 2 miljoen mensen met wortels in voormalig Nederlands-Indië. Hun komst na de oorlog in Azië heeft enorme impact gehad op de Nederlandse samenleving, aldus de stichting.

Meer over