Na jaren droogte heeft Nederland weer genoeg grondwater

De grondwaterstanden in Nederland zijn na jaren van droogte weer op peil. Dat meldt het KNMI vrijdag. Het grondwater is met name aangevuld door de vele regen die de laatste weken is gevallen.

ANP/Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat de grondwatertekorten over het algemeen weer zijn aangevuld, is te zien in het nieuwe Droogteportaal – een initiatief van het KNMI en andere organisaties waarin de actuele ontwikkeling van de droogte in Nederland te volgen is.

Weer.nl liet eerder al weten dat de huidige regenachtige weersomstandigheden niet normaal zijn voor deze tijd van het jaar, maar wel een zegen voor de natuur. Omdat het ook relatief koel is, verdampt er weinig water. Dat, in combinatie met de relatief natte winter, is goed nieuws voor het grondwaterpeil.

Gevolgen Amsterdam

De afgelopen jaren had Nederland te maken met droogte door een tekort aan regen. Waar gemiddeld jaarlijks 847 mil­li­me­ter neerslag valt, was dat vorig jaar 695 mm. Zo behoort 2020 tot de 5 procent droogste jaren.

Meer droogte in de toekomst kan voor Amsterdam grote gevolgen hebben. Zo is er het gevaar dat houten funderingspalen droog komen te staan, wegrotten en geen stabiliteit meer bieden aan de huizen die erop steunen – een schadepost die tot halverwege deze eeuw in de miljarden euro’s kan lopen.

Ook het andere uiterste, een teveel aan regenwater in de vorm van aanhoudende hoosbuien, kan voor problemen zorgen. In april werd nog bekend dat alle nieuwbouw in Amsterdam regenwater moet gaan opvangen om wateroverlast te voorkomen.

Het lijkt er nog niet op dat we de komende dagen snel van het regenachtige weer af zijn. Het weer blijft erg wisselvallig met buien, en hier en daar een klap onweer.

Meer over