Motorclub Caloh Wagoh verboden wegens ‘cultuur van geweld’

Motorclub Caloh Wagoh is maandag door de rechter verboden en ontbonden verklaard. Volgens de rechtbank gaat de club zich te buiten aan zeer ernstig, vaak dodelijk geweld en bedreigingen.

ANP
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het bestaan van Caloh Wagoh is in strijd met de openbare orde, aldus de rechtbank. Wagoh tekent beroep aan tegen het vonnis van de rechtbank, liet de advocaat van de club weten. Het feitelijke verbod en de ontbinding van de club wordt daardoor opgeschort. Pas als er een onherroepelijke rechterlijke uitspraak ligt, in lijn met die van de rechtbank, is het verbod definitief.

Dat gegeven leidde tot verwarring op de parkeerplaats bij de gerechtsbunker in Amsterdam, waar de rechtbank het verbod uitsprak. De daar aanwezige politie wilde het verbod direct handhaven door enkele Caloh Wagoh-leden die de uitspraak hadden bijgewoond te dwingen hun clubhesjes (colors) uit te trekken. Dat weigerden zij. Hun advocaat legde ter plaatse uit dat de colors nog niet uit hoeven.

‘Ernstig geweld’

Het Openbaar Ministerie had in een civiele procedure een verbod op de club gevraagd, omdat deze volop verwikkeld is in zware misdaad en zich schuldig maakt aan ‘een stroom aan ernstig geweld’. Daar gaat de rechtbank Midden-Nederland in mee.

“Caloh Wagoh houdt zich bezig met ernstig geweld. In chats wordt bijvoorbeeld gesproken over liquidaties,” zegt persrechter Hans Zuurmond. “Een loods lijkt gebruikt te worden voor de opslag van vluchtauto's en vuurwapens.” Er is volgens de rechtbank een ‘cultuur van geweld’, en daaruit vloeit voort dat individuele leden geweld gebruiken of daarmee dreigen. “Daarom wordt het ook aan de vereniging zelf toegerekend.”

Eerdere pogingen om een einde te maken aan het geweld hebben nergens toe geleid en daarom acht de rechtbank het verbod noodzakelijk. Het verbod raakt de hele club, ook de lokale chapters.

Justitie is al een tijd bezig motorclubs in Nederland weg te krijgen. In soortgelijke procedures zijn bij diverse rechterlijke instanties successen geboekt. Clubs als No Surrender en Hells Angels zijn inmiddels in hoger beroep verboden verklaard. De Hoge Raad bekrachtigde het verbod op Satudarah en - met een enkele nuance - op Bandidos.

Eris

Er lopen nog ettelijke strafzaken tegen een aantal leden van Caloh Wagoh, waaronder het grote liquidatieonderzoek Eris. De oprichter van de club, Delano R., is daarin de hoofdverdachte. Hij zou een reeks opdrachten voor huurmoorden van Ridouan Taghi hebben aangenomen. Taghi is zelf het middelpunt van een ander groot liquidatieproces, Marengo.

Ter onderbouwing van het verbod haalde de rechtbank een reeks verdenkingen uit Eris aan, waaronder drie liquidaties. Tony de G., de kroongetuige in Eris, heeft uitvoerig over die moorden verklaard. Het proces tegen Delano R. en zijn medeverdachten gaat in augustus inhoudelijk van start.

Meer over