Morgen code geel vanwege windstoten tot 100 k/m per uur

Het KNMI heeft voor woensdag code geel afgekondigd voor de kustgebieden, waaronder de provincie Noord-Holland. Er worden harde windstoten verwacht die kunnen oplopen tot 100 kilometer per uur.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De wind neemt woensdag in de loop van de middag vanuit het zuidwesten toe. Met name in de kustprovincies komen er dan zware windstoten voor, met in de kustgebieden 80-90 kilometer per uur en direct langs de kust, vooral in het noordwesten, mogelijk zelfs 90 tot 100 kilometer per uur. De windstoten komen uit een zuidwestelijke richting. In de loop van woensdagavond neemt de wind van het zuiden uit weer af.

Code geel houdt in dat er mogelijk kans is op gevaarlijk weer. Dit zijn volgens het KNMI weersituaties die in Nederland vaak voorkomen en waarbij het raadzaam is op te letten, ‘met name als men onderweg is’.

Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent. Pas bij code oranje is er grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast.

Meer over