Mooie aftrap van de lente: warmste 22 maart ooit gemeten in Nederland

Het is dinsdag met 19,4 graden in De Bilt officieel de warmste 22 maart ooit gemeten in Nederland. Het vorige dagrecord stamde uit 2012, toen het 19,2 graden werd. De meteorologische lente wordt daarmee goed afgetrapt: de hele week kunnen we rekenen op aangename temperaturen.

Het Parool
Terrasgangers op het Leidseplein.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Terrasgangers op het Leidseplein.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Rond 13.30 uur bereikte het weerstation in de Utrechtse meetplaats de recordtemperatuur, meldt Weeronline. Komende uren blijft de temperatuur in heel Nederland waarschijnlijk verder stijgen, heel misschien wordt zelfs de 20 graden nog aangetikt. Omdat de zon fel schijnt en het haast windstil is, kan het bovendien warmer aanvoelen dan het is.

De avond blijft helder en droog, maar het koelt wel snel af, meldt Weeronline. Zodra de zon ondergaat (rond 19.00 uur), kan het kwik al gauw onder de tien graden zakken. ’s Nachts blijft het zacht, met temperaturen tussen de 5 en 7 graden.

Lenteweek

Ook de rest van de week wordt het lekker weer, al verwacht Weeronline geen nieuwe warmterecords. Met temperaturen van tussen de 14 en de 18 graden is het overigens wel warmer dan ‘normaal’: eind maart zijn maxima van 11 graden gebruikelijker. Het blijft tot zeker het weekend aangenaam lenteweer: zonnig, droog, en weinig bewolking.

Het record van dinsdag is het tweede warmterecord in De Bilt van 2022. Het eerste record viel op Nieuwjaarsdag.

Meer over