Mogelijk stevig winterweer op komst

Vanaf zondag zou het wel eens behoorlijk koud kunnen worden in Nederland. Sommige weermodellen laten zelfs extreme scenario’s zien met wel 20 tot 40 centimeter sneeuwval bij temperaturen van min 15.

Jessica Kuitenbrouwer
null Beeld anp
Beeld anp

Op sociale media wordt al volop gespeculeerd over schaatspret. Maar hoe groot het enthousiasme van winterliefhebbers ook is, of het volgende week écht zo koud wordt, is nog niet met zekerheid te zeggen.

Weeronline laat weten dat we vanaf dit weekend op de grens van koude en warme lucht zitten. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat we inderdaad echt de winter in duiken, maar net zo goed de kans dat de kou noordelijker halt houdt, zoals Amerikaanse rekenmodellen laten zien. Dat zou vrieskou en sneeuw in Denemarken en op de Noordzee betekenen, maar geen ijspret in Nederland.

Desalniettemin sluiten Weeronline en KNMI winterweer niet uit, want de Europese modellen laten wel degelijk enige kans op sneeuwval en vorst zien op zondag en maandag. Het KNMI verwacht op dit moment temperaturen tussen min 2 en min 6 graden voor het begin van komende week.

Of de schaatsen ook uit het vet kunnen, blijft de vraag. Ook met vrieskou aan het begin van de week is het onzeker of die lang genoeg doorzet voor een dikke laag ijs. Eventuele sneeuwval zou daarbij de ijsvorming ook nog bemoeilijken. Weeronline geeft aan dat er best kans is dat schaatsen op ondergelopen weilanden of opgespoten baantjes straks mogelijk is, maar verwacht niet dat grote plassen of de Amsterdamse grachten snel zullen bevriezen.

Meer over