Nieuws

Mogelijk meer aanpassingen in dienstregeling NS deze zomer, vooruitzichten ‘niet rooskleurig’

De NS moet deze zomer mogelijk meer maatregelen nemen in de dienstregeling, vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Door een tekort aan hoofdconducteurs wordt vanaf 13 juni al de tienminutentrein op het traject tussen Arnhem en Rotterdam tijdelijk teruggezet naar een kwartierdienst.

ANP
De NS overweegt om kortere treinen te laten rijden in de zomer. Beeld Remko de Waal/ANP
De NS overweegt om kortere treinen te laten rijden in de zomer.Beeld Remko de Waal/ANP

“Voor deze lijn is dat met de huidige lagere reizigersaantallen voldoende,” aldus de NS donderdag. “Daarmee blijft het effect voor reizigers voorlopig beperkt.”

De vooruitzichten zijn echter ‘niet rooskleurig’, waardoor de NS deze zomer mogelijk meer maatregelen moet nemen ‘en belemmerd wordt in de beoogde groei’. De NS overweegt kortere treinen te laten rijden, waar het aantal reizigers dat toelaat. “Op een kortere trein werken immers minder conducteurs. Zo voorkomt NS dat de dienstregeling op meer lijnen aangepast moet worden.”

Op dit moment zijn er ongeveer 1100 vacatures. De NS was naar eigen zeggen wel voorbereid op de uitstroom van personeel door bijvoorbeeld (vervroegd) pensioen. Het bedrijf had de werving ook op die verwachting ingericht, maar ziet zich nu onder meer geconfronteerd met hoog ziekteverzuim in de nasleep van corona, en een krapte op de arbeidsmarkt die veel groter is dan vooraf werd gedacht.

Meer over