Miss Etam en Steps failliet: ‘Dit was bijna onvermijdelijk’

Winkelketens Miss Etam en Steps zijn nu echt failliet. Volgens vakbond AVV is het faillissement uitgesproken. Dat werd vorige week aangevraagd door werknemers van de beide winkelketens.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

“Uiteraard is het jammer dat er hiermee ruim driehonderd werknemers op straat komen te staan, maar dit einde was al bijna onvermijdelijk, laat vakbondsvoorzitter Martin Pikaart weten. De winkelketens hadden bij elkaar 340 werknemers in dienst."

Het bankroet over de betreffende bv’s is uitgesproken door de rechter in Amsterdam. Dat het faillissement dreigde was al langer duidelijk. Eigenaar NXT Fashion slaagde er namelijk niet in de salarissen over de maand januari te betalen. Het concern had tien dagen geleden al uitstel van betaling aangevraagd.

Coronasluiting

Door de coronasluiting van de 44 winkels was het bedrijf naar eigen zeggen in grote financiële problemen beland. Ook heeft uitkeringsinstantie UWV het verzoek voor het gebruikmaken van de steunmaatregelen voor getroffen bedrijven afgewezen.

Miss Etam en Steps maakten eerder onderdeel uit van het Belgische modeconcern FNG dat in september failliet ging. De twee winkelketens werden vervolgens verkocht aan NXT Fashion. Het UWV zou geen NOW-steun willen overmaken omdat sprake zou zijn geweest van een nieuwe onderneming die geen aanspraak kan maken op steun van de overheid.

Beschuldigingen

Vakbond AVV beschuldigde NXT Fashion van ‘bedrijvendokter’ Martijn Rozenboom er eerder al van de ketens afgelopen maanden vergaand ontmanteld te hebben. Toen Rozenboom de ketens in bezit kreeg hoorden ook de winkels van Claudia Sträter en Expresso nog bij het bedrijf. Maar die werden vrij snel daarna verkocht. En voor het distributiecentrum en het gezamenlijke dienstencentrum van Miss Etam viel eind december al het doek.

Rozenboom zelf stelde vorige week al dat hij zwaar teleurgesteld was. Hij noemde de gang van zaken ‘ontzettend triest voor de werknemers’: “Ik heb deze merken juist gekocht omdat ik een goede toekomst voor ze zag. Door de lockdown moesten plotseling alle winkels dicht. Voor een bedrijf dat uit het dal omhoog krabbelt, komt die klap extra hard aan.”

Meer over