Nieuws

Misdaadverslaggever Mick van Wely geschorst wegens grensoverschrijdend gedrag

De Telegraaf heeft misdaadverslaggever Mick van Wely geschorst wegens seksueel ongewenst gedrag. De maatregel volgt op diverse meldingen door vrouwen bij een van de vertrouwenspersonen.

Het Parool
Mick van Wely. Beeld ANP /  ANP
Mick van Wely.Beeld ANP / ANP

De hoofdredactie van De Telegraaf werd vorige week donderdag op de hoogte gesteld van de misstanden en heeft daarna een onderzoek ingesteld. Van Wely werd uit voorzorg geschorst. Nadat het interne Meldpunt Integriteit met alle betrokkenen had gesproken, is Van Wely voor langere tijd geschorst.

Van Wely laat in een persverklaring van het mediabedrijf weten: ‘Ik realiseer mij dat ik met mijn handelen grenzen heb overschreden en bied daarvoor mijn excuses aan. Ik zal de komende tijd onder professionele begeleiding aan mezelf werken en hoop na een periode van non-actiefstelling mijn werkzaamheden te kunnen hervatten.’

De hoofdredactie van De Telegraaf noemt de zaak een drama voor alle betrokkenen, in het bijzonder de vrouwelijke collega’s die aan de bel trokken. “We zijn behoorlijk geschrokken,” aldus hoofdredacteur Paul Jansen. “Er zijn passende maatregelen getroffen om een herhaling te voorkomen en er is nazorg aangeboden aan de melders.”

De ceo van Mediahuis Nederland, Rien van Beemen, stelt: “Wij willen een veilige werkomgeving voor onze medewerkers. We hebben het advies van het Meldpunt Integriteit gevolgd en maatregelen opgelegd die leiden tot een veiligere werkomgeving. Er hebben zich geen strafbare feiten voorgedaan. Bij dit advies heeft de ernstige dreiging rond de werknemer overigens geen rol gespeeld.”

Diep teleurgesteld

Directe collega John van den Heuvel zegt op zijn Instagram diep teleurgesteld te zijn en in de eerste plaats denkt ‘aan de collega’s die hiermee zijn geconfronteerd’. Hij vervolgt: ‘Verder zit ik net als veel andere collega’s met de nodige vragen, nadat ik zeer onlangs summier op de hoogte ben gesteld.’

Van den Heuvel schort de samenwerking met Van Wely voorlopig op, maar zegt hem nu niet te willen laten vallen. De twee hebben afgelopen jaren ‘onder extreme druk als gevolg van ernstige bedreigingen’ samengewerkt.

RTL laat weten dat Van Wely – die regelmatig aanschuift bij Beau – voorlopig niet meer aan tafel zit.

Weet jij meer of wil je iets anders tippen?

Dan kun je ons een berichtje sturen via WhatsApp. Je kunt ook mailen naar onderzoek@parool.nl of tippen via Publeaks. Via al deze kanalen kun je ons anoniem tippen. Je gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling.

Meer over