Ministerie ziet privacyrisico’s in onderwijs bij gebruik Google

Onderwijsinstellingen lopen privacyrisico’s als ze gebruik maken van bepaalde producten van Google. Het gaat om scholen die werken met G Suite for Education.

ANP/Het Parool
null Beeld Nosh Neneh
Beeld Nosh Neneh

Daarvoor waarschuwen de onderwijsministers Van Engelshoven en Slob in een brief aan de Tweede Kamer.

In G Suite for Education zitten programma’s als Gmail, Agenda, Drive en Spreadsheets. Het is speciaal gemaakt voor scholen. Een van de privacyrisico’s, betreft ‘de omgang met metadata’, aldus het ministerie.

Het techbedrijf mag volgens de voorwaarden zelf bepalen wat het met de metadata doet. Google kan bepalen welke gegevens zij verzamelt en met welk doel. Ook kan de onderneming de voorwaarden rondom de metadata eenzijdig aanpassen. Dat betekent dat onderwijsinstellingen die Google G Suite for Education gebruiken, geen of onvoldoende grip houden op wat er met deze gegevens gebeurt, schrijven ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob aan de Tweede Kamer.

De PO-raad laat in een reactie op hun website weten het ‘onwenselijk’ te vinden dat het eigenaarschap en de verantwoordelijkheid voor de gegevens bij Google ligt. ‘Hierdoor kunnen onderwijsinstellingen die Google Suite gebruiken, geen of onvoldoende controle uitoefenen over wat er met deze gegevens gebeurt,’ aldus de koepelorganisatie. ‘Dit zorgt voor een potentieel risico in de toekomst.’

Het ministerie heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ingeschakeld. Ook is met de Europese Commissie contact opgenomen over de kwestie. Het overleg met Google over de privacyregels wordt voortgezet.

 
Meer over