‘Ministerie betaalde miljoenen extra voor mondkapjesdeal met Van Lienden’

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft zeker 13 miljoen euro meer betaald voor de mondkapjes van Sywert van Lienden dan nodig was. Dat meldt de Volkskrant op basis van stukken van Van Liendens non-profitorganisatie Hulptroepen Alliantie.

Sywert van Lienden. Beeld Brunopress
Sywert van Lienden.Beeld Brunopress

De ex-ambtenaar deed aanvankelijk een goedkoper aanbod om met zijn stichting zonder winstoogmerk spullen te leveren. Toch tekende het ministerie daarna volgens de Volkskrant voor een veel duurdere deal, waarvoor Van Lienden met zijn compagnons snel een commercieel bedrijf had opgericht.

De Volkskrant meldde afgelopen zaterdag dat Van Lienden grote commerciële belangen had bij de mondkapjeshandel, terwijl hij zelf altijd heeft volgehouden ‘om niet’ te werken. Volgens Van Lienden was de deal voor 40 miljoen mondkapjes ‘transparant, gedocumenteerd en rechtmatig’. Omdat overheidsinkopers het ondernemersrisico niet konden dragen, koos hij ervoor een aparte bv op te zetten.

In totaal kreeg Van Lienden voor de opdracht 100,8 miljoen euro. Als de prijs was gehanteerd zoals die stond in het non-profitvoorstel had de overheid 88 miljoen euro betaald. Over de vraag waarom het ministerie in april geen gebruik maakte van het veel goedkopere non-profitaanbod, moest het departement dinsdag de hele dag nadenken. Een woordvoerder liet alleen weten dat er ‘verschillende voorstellen’ zijn gedaan en dat daar goed naar is gekeken.

Afgekeurd

De maskers zouden overigens zijn afgekeurd door het RIVM omdat ze grafeen (nanomateriaal van koolstof) bevatten en volgens een inspecteur een ‘onacceptabel gezondheidsrisico’ vormen. Uiteindelijk ging VWS toch akkoord met de aanschaf. ‘Grafeen is meegenomen in de testen en in de certificering van een geaccrediteerd testbureau,’ aldus de conclusie in een intern memo. ‘Daarmee voldoet het masker aan de gestelde kwaliteitseisen en normen en wordt het op basis van de VWS-richtlijn vrijgegeven.’ Volgens Van Lienden is er niets mis met zijn mondkapjes.

Het ministerie liet eerder aan de Volkskrant weten dat geen van de 40 miljoen door Van Lienden geleverde mondkapjes naar de zorg is gegaan. Ze liggen nog op voorraad, omdat er te veel is ingekocht.

Tik op vingers van Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer heeft vandaag bekendgemaakt dat het ministerie van VWS een fors deel van de uitgaven aan de coronapandemie in 2020 niet goed genoeg kan verantwoorden. Minister Hugo de Jonge, maar ook minister Wopke Hoekstra van Financiën, krijgen daarom een stevige tik op de vingers. Vorig jaar is 5,1 miljard euro uitgegeven aan onder meer beschermingsmiddelen, beademingsapparatuur en testmateriaal.

Het financieel beheer over die uitgaven ‘schoot ernstig tekort’. De Jonge wist volgens de Rekenkamer al in september 2020 dat het financiële beheer op zijn departement onder de maat was. Maar hij greep pas begin dit jaar echt in. Ook Hoekstra had volgens het college eerder in kunnen grijpen.