Minister tegen trekkerrijdende boeren op snelweg: ‘Doe dat niet, je brengt mensen in gevaar’

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) vindt het ‘echt niet oké’ dat boeren woensdag massaal met tractoren over de snelweg rijden. Dat is verboden. Maar de meesten zullen er waarschijnlijk mee weg komen.

Hanneke Keultjes
Boeren vertrekken via snelweg A1, na afloop van een boerenprotest in Stroe. Trekkers mogen niet op de snelweg rijden. Beeld ANP/Vincent Jannink
Boeren vertrekken via snelweg A1, na afloop van een boerenprotest in Stroe. Trekkers mogen niet op de snelweg rijden.Beeld ANP/Vincent Jannink

“Doe dat niet, je brengt mensen in gevaar,” zegt Yesilgöz. De minister schrikt als ze hoort dat er gewonden zijn gevallen bij een aanrijding op de A12 waarbij een trekker en vrachtwagen waren betrokken. “Demonstreren mag altijd, maar dit zorgt voor gevaarlijke situaties. Dan gaat het niet meer om demonstreren.”

De politie probeert de boeren aan te spreken, te sommeren te vertrekken en te bekeuren, maar het is niet altijd mogelijk om alle trekkers van de snelweg te halen en een bon te geven. Yesilgöz vindt het kwalijk dat de boeren de politie ‘onder druk zet’ door ‘met zo veel trekkers’ tegelijk de snelwegen op te rijden. Of er door de politie harder had moeten worden ingegrepen, wil de minister niet zeggen. “Ik snap dat de politie dan ook kijkt hoe zij kunnen de-escaleren, ook om het voor de andere mensen op de weg zo veilig mogelijk te houden.”

Kentekenplaat

“‘Ik kom er wel mee weg’ mag niet de houding zijn,” vindt de VVD-minister. Volgens Yesilgöz kunnen de boeren ‘indien mogelijk’ dan ook achteraf een boete thuisgestuurd verwachten. Maar de meeste trekkers rijden zonder kentekenplaat; dat is pas volgende week verplicht. Ze erkent dat achteraf beboeten pas bij een volgende demonstratie makkelijker zal gaan. “Maar de regels gelden voor iedereen, daar zijn boeren geen uitzondering op.”

Yesilgöz benadrukt dat er ‘zat boeren’ zijn die zich precies aan alle regels en afspraken hebben gehouden. “Zij hebben ook hun stem kunnen laten horen. Maar er zitten ook boeren tussen die misbruik van maken van het demonstratierecht.”

Meer over