Minister Dekker: ‘Zet speciale agent in tegen vechtscheidingen’

Er moet een speciale agent komen voor de aanpak van vechtscheidingen. Die moet ouders in een vroeg stadium erop wijzen dat ze zich aan de omgangsregeling moeten houden. Doen ze dat niet, dan verliezen ze sneller hun gezag over de kinderen.

Het Parool
Sander Dekker Beeld ANP
Sander DekkerBeeld ANP

Dat schrijft demissionair minister Sander Dekker (VVD, Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer. Dekker schrijft de brief aan de hand van een rapport van het Expertteam Ouderverstoting. Volgens het Expertteam wordt ‘ouderverstoting’, waarbij een ouder het contact met het kind na scheiding verliest, door hulpverleners onvoldoende herkend. Ook werken er vaak meerdere professionals langs elkaar heen en wordt ouderverstoting onvoldoende aangepakt.

Rood lampje

“Het systeem heeft op alle fronten gefaald,” zegt familierechter Cees van Leuven, voorzitter van het Expertteam, in een interview met Pointer. “Er moet veel meer regie komen aan het begin van een complexe scheiding. Als er sprake is van contactverlies moet er gelijk een rood lampje gaan branden.”

Het Expertteam Ouderverstoting stelt het instellen van speciale scheidingsadviesteams voor. Die moeten in het begin van de complexe scheiding al betrokken worden. Zij doen onderzoek naar de oorzaken van de scheiding, bieden hulp, maar schakelen ook de politie in als een ouder zich niet aan de omgangsregeling houdt.

Boetes en dwangsommen

Van Leuven: “Een ouder die weigert mee te werken moet binnen twee weken een bezoek krijgen van een agent in burger. Die moet de ouders wijzen op de gevolgen. Als die ouder niet meewerkt volgen er al snel boetes, dwangsommen of wordt een ouder tijdelijk uit het gezag gezet.”

Minister Dekker besluit zijn brief met: ‘Wij mogen ons er niet bij neerleggen dat omgang met beide ouders voor veel kinderen niet vanzelfsprekend is.’

Meer over