Minder buitenlandse studenten blijven: ‘Dit gaat geld kosten’

Minder buitenlandse studenten zijn van plan om na hun studie in Nederland te blijven werken. Door corona zijn ze somberder over hun carrièrekansen. ‘Dit gaat ons land geld kosten.’

Ellen Van Gaalen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat blijkt uit een enquête onder ruim zeshonderd internationale studenten door Nuffic, een organisatie die zich inzet voor internationalisering in het onderwijs. Met name de studenten van buiten de Europese Unie zeggen hun toekomstplannen te wijzigen. Voor de coronacrisis wilde 72 procent een verblijfsvergunning aanvragen, nu ligt dat percentage op 56.

Het kabinet wil buitenlandse studenten juist graag op de Nederlandse arbeidsmarkt houden. Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) uit 2019 blijkt dat een hbo-student van buiten de EU de schatkist 68.500 euro netto oplevert. Aan een universitaire student houdt het rijk 96.300 euro netto over. Jaarlijks dragen de buitenlandse studenten meer dan één miljard euro bij.

Carrièremogelijkheden

Volgens Bregje Wijsenbeek, beleidsmedewerker bij Nuffic, zien internationale studenten hun carrièremogelijkheden door corona verslechteren en besluiten ze tóch te vertrekken. “Studenten van buiten de EU betalen veel geld voor een studie. Ze voelen meer druk om een baan te vinden en geld te gaan verdienen. Juist die carrièremogelijkheden zijn een belangrijke drijfveer om te blijven.” Dat ze vaker vertrekken is volgens Nuffic slecht nieuws. “Dat gaat ons geld kosten. Daarom luiden wij nu de alarmbel,” verklaart Wijsenbeek.

Overigens blijven technisch afgestudeerde studenten vaker hangen, al daalt ook hun belangstelling. Zestig procent zegt van plan te zijn te blijven. Toch ziet ook deze groep mindere carrièrekansen. Voor corona zag 57,3 procent het positief in, sinds corona daalde dat percentage naar 45,8.

Meer over