Miljoenensubsidie voor de 21 nationale parken in Nederland

De nationale parken in Nederland kunnen rekenen op een fikse subsidie van het kabinet, dat eenmalig 6 miljoen euro uittrekt om de parken aantrekkelijker te maken en hun bekendheid te vergroten.

Peter Winterman
Het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Beeld ANP
Het Nationaal Park De Hoge Veluwe.Beeld ANP

Dat maakt minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, vrijdag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Nederland telt momenteel 21 nationale parken, waaronder De Hoge Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en het waddeneiland Schiermonnikoog. ‘Natuur is de basis van ons bestaan,’ schrijft Schouten. ‘Mensen genieten van natuur en worden er door geraakt. Maar natuur is vaak ook kwetsbaar en verdient daarom onze aandacht en bescherming.’

Het geld, dat moet worden aangevuld door provincies en gemeenten, is bedoeld om de nationale parken te vernieuwen. De miljoenen komen beschikbaar in de periode 2020 tot 2022.

“We zijn er dolblij mee,” zegt Jori Wolf van het Nationale Parken Bureau, dat bij Staatsbosbeheer is gevestigd. “De laatste jaren is al veel gedaan om de parken beter op de kaart te zetten. In het buitenland zijn nationale parken vaak een trekpleister voor toeristen. Dat willen we ook in Nederland.”

Groene verbinding

Als voorbeeld noemt Wolf het duinengebied in Zuid-Holland. “Dat is nu nog geen nationaal park, maar de ambitie is er wel. Het liefst creëer je dan een soort groene verbinding vanaf treinstation Den Haag Centraal richting de duinen. Zodat de beleving van het park niet pas bij de duinen begint, maar al bij aankomst op het station.”

Ook zou er extra geld kunnen gaan naar bestaande parken, zoals de Drentsche Aa. Dat park, in de provincie Drenthe, is ruim 100 km2 groot en omvat zestien dorpen en gehuchten met tienduizend inwoners. “Daar zou je de duurzame landbouw kunnen steunen, zodat er meer biodiversiteit ontstaat in het landschap,” aldus Wolf.

In mei dit jaar is al een internationale marketingcampagne begonnen om de bekendheid van de parken te vergroten. Buitenlandse journalisten kregen een rondleiding in De Biesbosch, ook bezochten ze het Lauwersmeer. “Het doel is om de komende jaren nationale parken met grootse allure te krijgen,” zegt Wolf. “De parken vertellen samen het verhaal van de Nederlandse natuur, je kunt ze beschouwen als de Rembrandts van onze natuur.”

Meer over