Nieuws

Miljoenen Nederlanders krijgen om 12.00 uur testbericht NL-Alert

Miljoenen Nederlanders krijgen maandag om 12.00 uur een waarschuwingsbericht op hun telefoon. Het is een test van NL-Alert, waarmee de overheid kan waarschuwen voor bijvoorbeeld een terreuraanslag, een grote brand of onverwacht noodweer.

Het Parool
null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

NL-Alert wordt twee keer per jaar getest, in juni en december. De test van maandag is het eerste waarschuwingsbericht sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. De tienduizenden Oekraïense vluchtelingen in Nederland kunnen de testwaarschuwing, die een luid en schel geluid maakt, ook ontvangen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid stuurde vorige week berichten in het Oekraïens en Russisch om uit te leggen dat het bericht een test is en dat ze niets hoeven te doen.

Het systeem van de NL-Alert is in de afgelopen weken alleen gebruikt voor grote branden met veel rookoverlast, onder meer in Heerenveen, Winterswijk, Eindhoven, Oss en Geleen. Op 18 februari riep de overheid mensen via NL-Alert op om binnen te blijven vanwege een zware storm. In juli vorig jaar waarschuwde NL-Alert voor evacuaties vanwege wateroverlast in Zuid-Limburg.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.