MH17-proces maanden vertraagd, rechtbank wil belangrijke Russische getuige horen

Het omvangrijke MH17-proces loopt waarschijnlijk maanden vertraging op. De rechtbank wil nog een poging doen om een belangrijke Russische getuige te horen.

Het Parool
null Beeld Vitaly Chugin/TASS
Beeld Vitaly Chugin/TASS

Tot dit verhoor is geweest, of definitief niet door kan gaan, kan het Openbaar Ministerie niet met de strafeisen komen tegen de vier verdachten. Deze zouden half november komen, maar dit wordt nu mogelijk pas februari volgend jaar, zei de officier van justitie in de rechtbank op Schiphol.

De rechtbank heeft dinsdag nog geen nieuwe data hiervoor genoemd, in december staan bijvoorbeeld ook nog zittingsdagen die aanvankelijk als uitloop gepland waren, maar de kans is groot dat het pas volgend jaar wordt.

In april van dit jaar is een rechtshulpverzoek aan Rusland gestuurd met het verzoek Sergej Moetskajev, commandant van de 53ste luchtafweerbrigade, te horen. Deze Russische eenheid is volgens het internationale onderzoeksteam verantwoordelijk voor het leveren van de Buk-raket die MH17 op 17 juli 2014 zou hebben neergehaald boven Oost-Oekraïne. Bij de ramp met het toestel van Malaysia Airlines kwamen alle inzittenden, onder wie bijna 200 Nederlanders, om het leven.

Na een aanvankelijk positieve reactie in augustus van Rusland op het rechtshulpverzoek, bleef het stil. De rechtbank wil dat er een nieuwe poging wordt gedaan om Moetskajev te horen, met als deadline februari volgend jaar. Als hij dan nog niet is gehoord, verwacht de rechtbank dat het niet meer gaat lukken.

Er worden vier mannen verdacht van betrokkenheid bij de ramp: rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. Alleen Poelatov laat zich bijstaan door advocaten, de anderen hebben niets laten horen. Het pleidooi van de advocaten staat in de huidige planning in maart, maar dat wordt waarschijnlijk ook maanden later als het requisitoir van het OM pas drie maanden later gaat plaatsvinden.

Meer over