Met z’n allen Britten uitzwaaien aan zee

Duizenden mensen lijken op 31 oktober, de dag van de brexit, naar het strand van Wijk aan Zee te willen gaan om Groot-Brittannië daar vandaan uit te wuiven.

Het Parool
Al meer dan 6700 mensen hebben gezegd naar het evenement in Wijk aan Zee te willen komen.  Beeld ANP
Al meer dan 6700 mensen hebben gezegd naar het evenement in Wijk aan Zee te willen komen.Beeld ANP

Ron Toekook (52) postte zaterdag op Facebook een idee voor ‘Gezellig op het strand de Brexit kijken’ en wachtte af wat er zou gebeuren. Inmiddels hebben al meer dan 50.000 mensen een reactie achtergelaten en zeggen er 6700 te willen komen.

“Sinds gisteren wordt het allemaal wat serieuzer,” zegt Toekook, die actief is in de media­wereld. Hij heeft ervaring met evenementen en verwacht dat een vergunning krijgen niet moeilijk zal zijn. Het plan is Duits bier te serveren, Franse wijn en Hollandse chips en passende muziek te draaien. Na de eerste suggesties, We’ll meet again en Het is stil aan de overkant, stromen de muziektips binnen: I want to break free, Save England, It’s my party, ­Highway to hell en What kind of fool am I.

“Het moet een mooi afscheid worden van een goede vriend, die een spannend, maar misschien niet al te slim avontuur aangaat,” zegt Toekook.

Hij had de Britten altijd hoog ­zitten, vertelt hij. Hun cultuur is immers ook voor ons belangrijk. Daarom moet het volgens Toekook een vriendelijk en gezellig feest worden, daar op het strand. De eerste Britten hebben zich ook al aangemeld: ‘Ook al kom ik daarna nooit meer Groot-Brittannië binnen!’

Meer over