Meerderheid middeninkomens heeft geldzorgen: betalen boodschappen problematisch

De zorgen over het kunnen betalen van de rekeningen zijn groter dan ooit. Lagere inkomens hebben maandelijks vaak honderden euro’s overheidssteun nodig om rond te komen. Maar inmiddels heeft ook de meerderheid van de middeninkomens geldzorgen.

Marcia Nieuwenhuis
Het kabinet ziet de koopkracht van Nederlanders verder dalen, ondanks recente pogingen om dat tegen te gaan. Beeld Getty Images/iStockphoto
Het kabinet ziet de koopkracht van Nederlanders verder dalen, ondanks recente pogingen om dat tegen te gaan.Beeld Getty Images/iStockphoto

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 25.000 leden van het Opiniepanel. Hoewel het volgens het CBS blijkbaar goed gaat met de Nederlandse economie, is dat allerminst zo voor de financiële situatie van veel Nederlanders. Vanavond komt het kabinet bijeen over tal van crises die nu spelen in het land, maar de steeds verder oplopende prijzen moeten met stip bovenaan de agenda, vinden leden van het panel. De koopkracht houdt met afstand de meeste mensen in het land (64 procent) bezig.

In de praktijk lopen grote groepen al tegen betalingsproblemen aan. Zo heeft een meerderheid van de lagere inkomens (54 procent) en een kwart van de middeninkomens (26 procent) problemen met het betalen van de boodschappen. Drie op de tien (29 procent) van de lagere inkomens konden een energierekening de afgelopen tijd niet betalen. Ook 12 procent van de middeninkomens heeft recent problemen gehad met dat laatste.

Lees door onder de grafiek

Rijk en arm zijn het eens: het kabinet moet nu lagere en middeninkomens compenseren. Het aantal mensen met zorgen over de eigen koopkracht is gestegen van een minderheid (44 procent) in maart, naar tweederde (67 procent). Wat opvalt is dat na de lagere inkomens nu ook een meerderheid van de middeninkomens flinke geldzorgen heeft.

Overheidssteun cruciaal

Het kabinet ziet de koopkracht van Nederlanders verder dalen, ondanks recente pogingen om dat tegen te gaan. Vanavond houdt het kabinet beraad in het Catshuis. De roep om overheidssteun is luid: driekwart van de panelleden vindt dat het kabinet te lang wacht met ingrijpen. ‘Ze grijpen zoals altijd pas als het al te laat is’, verklaart iemand. ‘Dat gebeurde ook met stikstof en de toeslagenaffaire. Gezinnen als die van mij gaan nu al kopje onder.’

Lees verder onder de grafiek

De helft van de lagere inkomens (49 procent) zegt dat overheidssteun voor hen cruciaal is om rond te komen, of dat de steun niet genoeg zal zijn. De helft daarvan zegt minstens 250 euro extra per maand nodig te hebben. ‘Het gaat zo hard omhoog. Ik moet alleen aan energiekosten al honderden euro’s per maand bijleggen. Ik kan het me niet veroorloven om het termijnbedrag nog verder op te hogen, dus de jaarafrekening wordt een ramp,’ schrijft een deelnemer.

‘Compenseer lagere en middeninkomens’

De groeiende groep mensen die het lastig heeft, moet zo snel mogelijk gecompenseerd worden, is de algehele toon. Dat betreft vooral de lagere en middeninkomens. Ook een meerderheid van de mensen met hogere inkomens denkt er zo over. Slechts 12 procent van de hogere inkomens vindt dat ook zij steun van de overheid moeten krijgen.

Maar de solidariteit heeft een grens: een ruime meerderheid van de hogere inkomens (69 procent) wil daar niet extra belasting voor betalen. Zij vinden dat zij al genoeg belasting betalen en dat de compensatie ergens anders vandaan moet komen.

Volgens leden van het Opiniepanel is het overduidelijk waar de compensatie dan wel vandaan gehaald moet worden: bedrijven die profiteren van deze crisistijden. 86 procent van de deelnemers pleit voor een ‘meevalbelasting’ voor hen om koopkrachtgaten bij burgers te dichten. Ook het sneller en verder verhogen van het minimumloon, of het meer belasten op vermogen in plaats van inkomen zijn populaire opties.

Maar of het genoeg is? Slechts een tiende (11 procent) heeft er vertrouwen in dat de overheid nu snel met maatregelen komt om het koopkrachtverlies op te vangen. 84 procent heeft dat niet. De Nederlandse economie mag dan groeien, de zorgen over de eigen portemonnee zullen voorlopig blijven.