Update

Meerdere landen stoppen met toedienen vaccin AstraZeneca

Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland hebben kort na elkaar aangekondigd het gebruik van het AstraZenecavaccin te staken. Eerder stopten onder andere Nederland, Ierland en Denemarken al met het gebruik van de prik.

Edwin van der Aa
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De aankondigingen volgen op meldingen van enkele mensen die, na te zijn gevaccineerd, te maken kregen met een zeldzame combinatie van bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) doet nader onderzoek naar de meldingen over bloedstolsels bij personen die gevaccineerd zijn. Volgens de Franse president Macron komt de waakhond hier dinsdag mee naar buiten.

Op zondagavond legde zorgminister Hugo de Jonge het vaccineren met het AstraZenecavaccin al stil voor twee weken. Dat gebeurde op advies van de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG en vanwege andere klachten dan eerdere meldingen van trombose na vaccinatie. Ook Ierland en Denemarken stopten al met het gebruik van de prik.

289.000 prikafspraken afgezegd

In Nederland moeten in totaal bijna 289.000 prikafspraken worden afgezegd door de prikstop, zo blijkt uit het Coronadashbord van de Rijksoverheid. Volgens een prognose zouden op 28 maart in Nederland 639.075 mensen ingeënt zijn met het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut, tegen 350.284 momenteel. Uit dat verschil blijkt dus dat nu 288.791 prikken niet gezet kunnen worden door de beslissing.

Alleen al de GGD’s moeten tienduizenden afspraken afzeggen. Het gaat deze week om 29.000 prikafspraken en volgende week om 14.000 afspraken, zegt een woordvoerster van GGD GHOR Nederland, de koepelorganisatie van de GGD’s. De GGD’s gebruiken het AstraZenecavaccin om zorgmedewerkers in de langdurige zorg in te enten. Mensen die in de periode tot en met 28 maart een afspraak hebben, worden per sms of telefonisch op de hoogte gebracht dat de afspraak niet doorgaat.

Huisartsen worden zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van het besluit van het ministerie van Volksgezondheid. Zij zullen daarna zelf contact opnemen met hun patiënten om eventuele prikafspraken te annuleren, zegt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Voor mensen die al een eerste prik met AstraZeneca hebben gehad, zijn de gevolgen nog niet bekend, aangezien er twaalf weken tussen de eerste en tweede prik zit. De eerste prikken werden op 12 februari gezet. “Wij verwachten op het moment van de tweede prik duidelijkheid te hebben,” aldus het ministerie.

De voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Zes nieuwe meldingen

In totaal zijn bij het AstraZenecavaccin zes nieuwe meldingen van mogelijke bijwerkingen binnengekomen uit Denemarken en Noorwegen. Het gaat om een combinatie van ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) en een verlaagd aantal bloedplaatjes bij volwassenen onder de 50 jaar. In Nederland zijn momenteel geen soortgelijke gevallen bekend.

Hugo de Jonge en het CBG benadrukken dat het om een beslissing uit voorzorg gaat. De zorgminister zei zondagavond: “Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie. Over de vaccins mag geen enkele twijfel bestaan. Ik vind het van groot belang dat de meldingen goed worden onderzocht. We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen, en daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken. Ik vaar hierbij volledig op onze experts.’

CBG-voorzitter prof. dr. Ton de Boer: “Er is vooralsnog geen oorzakelijk verband tussen het vaccin en deze meldingen. Het advies om te stoppen is uit voorzorg, totdat er meer duidelijkheid is. We benadrukken dat het gaat om een nieuw beeld van ernstige bloedstollingen in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes.”

Meer over