Rellen

ME ingezet bij rellen in Den Haag en Roermond, vijf agenten gewond

In Den Haag is zaterdagavond de ME ingezet om ‘de openbare orde te herstellen’, meldde de politie. Dat gebeurde in de omgeving van de Vaillantlaan in de Schilderswijk. Meerdere agenten raakten gewond.

Het Parool
ME naast het veld tijdens de Nederlandse eredivisie wedstrijd tussen Vitesse en FC Utrecht in het Gelredome, eerder deze maand. Beeld ANP
ME naast het veld tijdens de Nederlandse eredivisie wedstrijd tussen Vitesse en FC Utrecht in het Gelredome, eerder deze maand.Beeld ANP

In de omgeving van de Vaillantlaan in de Schilderswijk werd door relschoppers met zwaar vuurwerk gegooid en werden verkeerslichten vernield. Ook gooide iemand een steen door de ruit van een passerende ambulance die een patiënt vervoerde. De politie heeft in totaal negentien mensen aangehouden.

Wegens’ wanordelijkheden’ werd voor de Schilderswijk en Transvaal een noodbevel gegeven werd de ME ingezet, aldus de politie. ‘Personen die weigeren gehoor te geven aan het noodbevel, worden aangehouden’, meldde de gemeente.

Vijf agenten liepen verwondingen op. Eén van hen liep een hersenschudding en een knieblessure op en is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Naast de ME werden ook politiepaarden, agenten te fiets en politiehonden ingezet. Twee politieruiters liepen gehoorschade op. Ook raakten twee agenten gewond aan hun hand. Zij zijn in het ziekenhuis behandeld.

Oproepen op sociale media

Ook op andere plekken in het land was de politie druk met jongeren die zich hadden verzameld en vuurwerk afstaken en daarmee onrust veroorzaakten. Via sociale media waren oproepen gedaan om op diverse plaatsen samen te komen. In sommige gevallen werd er zwaar vuurwerk naar de politie gegooid. Er zijn tientallen aanhoudingen verricht.

Zo zorgden enkele tientallen jongeren voor overlast in de Roermondse wijk De Kemp. Ze gooiden zwaar vuurwerk naar de politie, die in grote getale aanwezig was. De politie probeerde de relschoppers uiteen te jagen en achtervolgde ze door de wijk. Ook de ME werd ingezet. In totaal heeft de politie daar twaalf mensen aangehouden, onder meer voor het niet tonen van een identiteitsbewijs, bedreiging en baldadigheid. Ook in de Limburgse plaats Stein trad de politie op na diverse meldingen van overlast. Er is één aanhouding verricht. Meer aanhoudingen worden echter niet uitgesloten. De burgemeester heeft een noodverordening afgekondigd. Deze blijft tot en met maandag van kracht.

Ook in Urk was het onrustig, ook daar werd met zwaar vuurwerk gegooid richting de politie. De officier van justitie maakte het daarom mogelijk dat preventief fouilleren was toegestaan. Er zijn acht mensen aangehouden voor het in bezit hebben of het afsteken van vuurwerk.

In Amsterdam en in Rotterdam was zaterdag extra veel politie op straat.

Ook rondom voetbalwedstrijden was het zaterdagavond onrustig. Zo werden er twee wedstrijden in de eredivisie stilgelegd omdat supporters stadions waren binnengedrongen. In de buurt van stadions werd ook vuurwerk afgestoken.

Meer over