PlusNieuws

Máxima praat bij lancering MindUs over zelfdoding zusje Inés: ‘Steeds maar weer de vraag: hadden we méér kunnen doen?’

De zelfdoding van haar zusje Inés bracht koningin Máxima tot ‘een zoektocht’. Een van de uitkomsten: de woensdag gelanceerde stichting MindUs, voor de mentale gezondheid van jongeren.

Jeroen Schmale
Koningin Máxima tijdens de lancering van MindUs. De stichting zet zich in voor de mentale gezondheid van jongeren tussen 12 en 27 jaar. Beeld ANP /  ANP
Koningin Máxima tijdens de lancering van MindUs. De stichting zet zich in voor de mentale gezondheid van jongeren tussen 12 en 27 jaar.Beeld ANP / ANP

Taboe, taboe, taboe. Het woord valt telkens, als jongeren koningin Máxima tijdens haar werkbezoek aan Rotterdam vertellen over hun ervaringen met mentale gezondheid. Het bespreekbaar maken van bijvoorbeeld eenzaamheid, depressieve gevoelens, faalangst en zelfhaat zit nog altijd in de taboesfeer, hoort Máxima uit alle hoeken.

Mede daarom lanceert ze in poppodium Annabel de stichting MindUs, die zich de komende jaren hard bezig gaat houden met de mentale gezondheid van jong Nederland. Als erevoorzitter houdt ze een toespraak op het podium, net als de staatssecretaris die haar deze dag vergezelt: Maarten van Ooijen (Christenunie, Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Allebei vertellen ze over hun eigen ervaringen met mentale problematiek. Máxima over de zelfverkozen dood van haar jongere zus Inés. “In juni alweer 4 jaar geleden.” Die tragedie was voor haar een startpunt ‘van een zoektocht’, die mede resulteerde in de oprichting van deze nieuwe stichting, speciaal voor jongeren dus. “Want driekwart van alle psychische problemen begint voor het 25ste levensjaar.”

Speerpunt

Vorig jaar gaf Máxima al aan dat de mentale gezondheid van Nederland het komende decennium een speerpunt zal zijn in haar werk, naast bijvoorbeeld haar VN-werk rond inclusieve financiering en het muziekonderwijs in het basisonderwijs.

Om te laten blijken dat die psychische problematiek gewoon bespreekbaar moet zijn, zijn Máxima (‘Net als hoofdpijn kun je ook een mentaal gezondheidsissue hebben’) en Van Ooijen zelf erg open. Op het podium in Annabel, maar ook daarna in een ontmoeting met de pers.

Op het podium vertelt Máxima, over de dood van haar zusje: “Toen zij overleed, was ze 33 jaar. Dan word je overspoeld door heel veel gevoelens. Verdriet, verlies, machteloosheid. Dat het zover was gekomen en je haar niet hebt kunnen helpen. Maar we wisten niet goed hoe, het was moeilijk om erover te praten. Haar dood maakte heel veel gevoelens los. En steeds maar weer de vraag: hadden we méér kunnen doen?”

“Ik merkte al snel dat ik niet alleen was. Ik hoorde van heel veel mensen dat ze hetzelfde hadden doorgemaakt met een familielid of een vriend of vriendin. Hoe kun je iemand met mentale problemen echt helpen? Veel mensen worstelen daarmee.”

Backstage vertelt de koningin even later: “Je denkt vooral: had ik eerder hulp kunnen bieden? Maar we wisten het niet, niemand wist het. Omdat we er niet over praatten. Dat is juist wat ik wil voorkomen.”

Van Ooijen vertelt over twee zelfdodingen op zijn middelbare school en hoe schokkend dat was voor hem en zijn schoolgenoten. Maar ook dat zijn vader aan de keukentafel na het tweede verdrietige voorval hem vroeg of hij zelf ook weleens zulke gedachten had en hoe hij die vraag waardeerde.

Geen issue

Ook op paleis Huis ten Bosch is het mentale welbevinden van de jonge gezinsleden een gespreksonderwerp waar behoorlijk open over wordt gecommuniceerd. Prinses Amalia spreekt weleens ‘met een professional’ als ze daar behoefte aan heeft, vertelde ze vorig jaar tegen haar biograaf Claudia de Breij. ‘Natuurlijk’ hebben haar ouders dat gestimuleerd, vertelt haar moeder in Rotterdam. Sterker, ook bij haar middelste dochter, prinses Alexia: “Amalia en ook Alexia hebben allebei wel met mensen gesproken. Zeg het maar, het is geen issue. Ik gun alle kinderen in Nederland weerbaarheid, zelfkennis en de gelegenheid om te praten over de dingen waar ze mee zitten.”

Nu ze toch zo open en taboedoorbrekend is: hoe zit het met de koningin zelf? Spreekt ze weleens een psycholoog of psychiater? “Dat heb ik wel gedaan, absoluut. Als je hulp nodig hebt en die is beschikbaar, dan moet je alles gebruiken wat je maar kan.’’

Praten over zelfmoordgedachten kan 24/7 via 113 of 0800-0113 en de chat op 113.nl

Meer over