Nieuws

Marokko schrapt per donderdag vliegverkeer met Nederland

Marokko schrapt vanaf middernacht alle commerciële vluchten van en naar Nederland. De Marokkaanse overheid neemt die beslissing in het kader van de bestrijding van de oplopende coronabesmettingen. Het vliegverbod geldt naast Nederland ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Het Parool
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Lokale media en verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder het Nederlandse Transavia, melden de vliegstop per donderdag.

Transavia laat weten nog te onderzoeken wat het verbod voor de maatschappij betekent. “We kijken of we toestemming kunnen krijgen om langer door te vliegen om gestrande reizigers in Marokko te kunnen ophalen,” zegt een woordvoerder. Ze hoopt in de loop van de dag meer duidelijkheid te kunnen verschaffen aan de mensen die nog in Marokko zitten. Woensdag staan nog twee vluchten van de luchtvaartmaatschappij gepland die in ieder geval wel doorgaan.

Reisorganisatie TUI heeft op dit moment 78 vakantiegangers in Marokko zitten, die met Transavia naar het land zijn gevlogen. TUI laat weten te onderzoeken hoe de reizigers het best ter plaatse kunnen worden ondersteund, in overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Oranje reisadvies

Het reisadvies voor Marokko staat op oranje en voor een klein deel zelfs op rood. Daarmee adviseert het ministerie om alleen naar Marokko te reizen wanneer het noodzakelijk is. “Door het reisadvies was het aantal vluchten tussen Nederland en Marokko al een stuk minder, al helemaal als we kijken naar de pakketreizen,” legt Mirjam Dresmé van reisbranche ANVR uit.

“De luchtvaartmaatschappijen vlogen nog wel, maar dat ging met name om losse tickets. Denk bijvoorbeeld aan Nederlanders die op familiebezoek gaan en nog niet precies weten wanneer ze terugkeren.”

Ook de Marokkaanse luchtvaartmaatschappijen Royal Air Maroc en Air Arabia Maroc schrijven op Twitter dat er op last van de nationale autoriteiten vanaf woensdag 23.59 uur niet meer van en naar de landen mag worden gevlogen.

Coronapas

Een officiële bevestiging van het vliegverbod heeft de Marokkaanse regering nog niet gegeven. Eerder al legde de Marokkaanse regering het vliegverkeer met Rusland stil uit angst voor coronabesmettingen. Vanaf donderdag is in Marokko een coronapas verplicht voor binnen- en buitenlandse reizen.

De regering meldt dat de pas straks ook nodig is om toegang te krijgen tot openbare locaties, zoals hotels, winkels en restaurants. Marokkanen die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus kunnen het vaccinatiebewijs regelen via een officiële website. Als dat niet lukt, kunnen ze ook terecht bij overheidskantoren.

In een officiële verklaring staat dat bedrijven en overheidsfunctionarissen moeten toezien op naleving van de nieuwe regels. Marokkanen die nog geen twee vaccindoses hebben gehad, worden opgeroepen zich zo snel mogelijk volledig te laten vaccineren.

Marokko voert volgens cijfers van datasite Our World in Data de meeste effectieve vaccinatiecampagne van Noord-Afrika. Ruim 56 procent van de bevolking zou volledig zijn gevaccineerd. Dat ligt ook ruim boven het internationale gemiddelde.

Meer over