Marktlui: 'Tarik E. bedreigde vaker op de Albert Cuyp'

Tarik E., eigenaar van een waterpijpenwinkel, stak zaterdag twee mannen neer op de Albert Cuyp. Hij blijkt vaker marktlui te hebben bedreigd. Met hun meldingen is volgens hen weinig gedaan. 'Op de markt waren velen bang voor hem.'

Ton Damen en Hanneloes Pen
Op deze plek op de Albert Cuyp vond afgelopen zaterdag de steekpartij plaats. Beeld Rink Hof
Op deze plek op de Albert Cuyp vond afgelopen zaterdag de steekpartij plaats.Beeld Rink Hof

Marktkoopman Martin Colmans, een van de slachtoffers, moet nog bijkomen van de steekpartij. In zijn meubelwinkel op de Albert Cuyp vertelt hij hoe zijn buurman Tarik E. hem en zijn zoon Sharon met een mes aanvloog. Twee krukken - Colmans heeft vijftien hechtingen in zijn bovenbeen - staan naast hem.

Collega-winkeliers en marktlui wippen binnen en leggen even een hand op zijn schouder. "Iedereen is bang voor Tarik."

Buurman Tarik draaide zaterdag door. Colmans zag de man uit het niets op hem afstormen.

"Ik wilde iets optillen, bukte en zag iemand aan komen hollen met een mes. Ik dacht dat hij me in mijn hals wilde raken, draaide me om en viel. Daarna stak hij in mijn bovenbeen. Vervolgens trof hij mijn zoon in zijn rug en borst. Zijn duim hing erbij."

Vreemd gedrag
De man, zo blijkt uit een heftig filmpje van omstanders, ging als een dolle tekeer. Stoelen en tafels vlogen door de lucht. "Hij probeerde ook mijn vrouw te steken en ging mijn dochter achterna," zegt Colmans.

De hevig bloedende Colmans, van Joodse komaf, kreeg hulp van zijn Marokkaanse collega Abdel, ook wel Appie genoemd en volgens Colmans de oom van Badr Hari. "Hij bond mijn been af met een riem. Anders was ik doodgebloed."

Tarik, zoals hij wordt genoemd, is een paar jaar geleden met zijn waterpijpenwinkel begonnen. De laatste tijd kwamen er nauwelijks nog klanten binnen. Hij gebruikte een periode drugs en alcohol - flessen Bacardi - maar de laatste tijd deed hij dat niet meer.

Af en toe sloot hij zijn winkel voor zes weken en keerde dan volgens buren verdwaasd terug. Hij was in zichzelf gekeerd en vertoonde vreemd gedrag. Hij zat, zeggen marktkooplui, met kaalgeschoren hoofd urenlang gebeden te prevelen, zei niemand meer gedag en keek grimmig. De omgeving werd er benauwd van. De marktmeesters werden gewaarschuwd. Colmans collega belde op 11 maart de wijkagent.

"Binnen vijf minuten reageerde een radicaliseringsambtenaar. Maar deze beschouwde Tarik niet als een bedreiging."

Volop speculatie
Deze marktkoopman wil niet met zijn naam in de krant. "Sinds Tarik zich zo vreemd gedraagt, ben ik op zoek gegaan naar een pistool," zegt hij. Andere kooplui zijn ook bang en zeggen dat ze "niets gezien of gehoord" hebben.

Twee dagen na zijn telefoontje is het raak. Tarik heeft het dit keer op Abdel gemunt: "Hij schopte mijn paraplu's omver en stond met een mes dreigend tegenover me. Helemaal gestoord. Ja, door wat?"

Over de twee incidenten zegt de breed uitgevallen Appie: "Wij zijn op de markt één grote familie. Jij helpt mij en ik help jou. En jij gaat mij niet bedreigen." Of Tarik geradicaliseerd is, weet hij niet. "Heb ik niet gemerkt."

Op de markt speculeren ze over wat er aan de hand was. "Hij probeerde mijn familie neer te steken," zegt Colmans. "Dan voel je je als Jood aangevallen. Maar hij bedreigde iedereen, ook Marokkanen. Heeft Nieuw-Zeeland er misschien iets mee te maken?"

Onderzoek
Hij heeft ook marktmeester Rachid bedreigd, weet de bevriende marktkoopman. Ze hebben op de markt gehoord dat Tarik in een psychiatrische inrichting heeft gezeten. Op zijn winkel staat een Arabische tekst, die 'Ik ben een Arabier' zou betekenen.

Colmans is boos dat media melden dat een geschil over zijn marktkraam voor de winkel van Tarik de aanleiding zou zijn geweest van de steekpartij. "Dat speelde drie jaar geleden."

Het Openbaar Ministerie, dat de man voorlopig in hechtenis houdt, laat weten dat het onderzoek naar het steekincident in volle gang is. De politie, bij wie hij een bekende is, deed onderzoek naar Tarik, maar heeft geen aanwijzingen gevonden voor radicalisering.

Wat als Tarik terugkomt op de markt? "Nee, hij komt niet terug," zegt Appie stellig. "Anders sluiten we met z'n allen onze kramen en winkels."

Meer over