Man (78) uit Lelystad overleden nadat twee ziekenhuizen geen plek meer hadden

Een 78-jarige man uit Lelystad is op 16 oktober overleden nadat hij niet direct terecht kon op de spoedeisende hulp van twee ziekenhuizen. Het slachtoffer overleed uiteindelijk aan de gevolgen van een hartaanval.

Het Parool
Het St. Jans Gasthuis heeft al zeven noodgebouwen opgezet, om de verwachte toename van coronapatiënten goed op te kunnen vangen. Beeld ANP
Het St. Jans Gasthuis heeft al zeven noodgebouwen opgezet, om de verwachte toename van coronapatiënten goed op te kunnen vangen.Beeld ANP

Dat vertelt zijn dochter, Caroline van Blerkom, in EenVandaag. Volgens het programma waren alle bedden in de nabije omgeving bezet als gevolg van het coronavirus. De man kon pas bij een derde ziekenhuis terecht, waar hij kort daarna overleed.

Het is niet duidelijk of het slachtoffer is overleden door de relatief lange zoektocht naar een plek in het ziekenhuis, vertelt zijn dochter. “Maar geholpen heeft het natuurlijk niet.” Ze vervolgt: “Mijn vader was 78 jaar oud en had een prima gezondheid. Hij werkte nog in een supermarkt, met heel veel plezier. Het is voor ons moeilijk te bevatten dat hij er niet meer is en dat we geen afscheid konden nemen. Hij is alleen gestorven.”

Slechtste scenario

De ziekenhuizen koersen nog steeds op het slechtste scenario qua aantallen coronapatiënten, ondanks de twee weken geleden ingezette nieuwe maatregelen. Hierdoor komt de reguliere zorg, zoals het behandelen van een hartaanval, steeds meer in gevaar. Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zitten we momenteel nog steeds op de lijn die uiteindelijk leidt tot 4513 reguliere coronapatiënten in het ziekenhuis en zelfs boven de lijn die gaat naar 1219 zieken op de ic. Nog meer ingrepen, zoals een lockdown, veranderen niets aan deze situatie.

Het goede nieuws is dat we naar een piek toegaan, maar de vraag is hoe snel. Het is essentieel dat de curve snel afvlakt, stelt Kuipers, omdat we anders langer bezig zijn met het herstel.

Meer over