Plus

Madeleine van Toorenburg (CDA) stopt na 14 jaar als Kamerlid

Madeleine van Toorenburg stopt volgend jaar als Tweede Kamerlid. De vicevoorzitter van de CDA-fractie zat ooit midden in een liquidatie en maakte mede het kinderpardon mogelijk.

Jan Hoedeman
Madeleine van Toorenburg (CDA) Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Madeleine van Toorenburg (CDA)Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Veertien jaar lang pendelde het Brabantse Kamerlid Madeleine van Toorenburg (52) op en neer naar Den Haag. Maar na 17 maart is dat voorbij: na de komende verkiezingen stopt ze als Kamerlid.

“Het is nu goed,” zegt ze. Van Toorenburg zegt plaats te willen maken voor nieuw talent. En dat is er genoeg, stelt ze. “Ik heb in mijn veertien jaar gezien dat mensen niet aan de beurt kwamen die een goed Kamerlid zouden zijn geweest. Ik heb ook een dochter van 15 die enthousiast tegen me zei heel graag de politiek in te willen. Ze is lid geworden. Ik wil niet dat mijn kinderen of anderen gemiste talenten worden omdat mijn generatie denkt dat ze in zes planken kan vertrekken. Het CDA moet een levendige partij blijven waarvan mensen denken: als ik mijn schouders eronder zet, kan ik Kamerlid worden.”

Wat ze straks gaat doen, weet ze nog niet. Met partijvoorzitter Rutger Ploum heeft ze het over een plek in de Eerste Kamer gehad. “Ik zou misschien rechter kunnen worden. Maar ik ga eerst nog allerlei dingen afmaken.”

Wat is er in uw veertien jaar veranderd in Den Haag?

“De hardheid van sociale media en de directe benadering. Ik vind het altijd fijn als mensen mij een mail sturen. Maar de afgelopen jaren heb ik de bedreigingen zien toenemen en de nare dingen die mensen tegen je zeggen. Dan loopt er iemand je achterna op straat en begint tegen je te schreeuwen. Toevallig vorige week was er een demonstrant op het Plein die me achterna rende. Een heel akelige toon: ‘Je hebt voor de Covid-wet gestemd hè? Ken je De Goelag Archipel? Weet dat je aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat!’”

Mede door uw draai vielen ruim zeshonderd kinderen van asielzoekers vorig jaar januari onder het kinderpardon en konden ze toch in Nederland blijven. Was dat moeilijk voor u?

“We hadden met elkaar een verziekt systeem gemaakt; als je maar lang genoeg in de procedure bleef, dan kon je blijven. Ik kreeg brieven van kinderen die, anders dan Lili en Howick, helemaal niet in de media waren. Meisjes van 17 die hier helemaal waren opgegroeid en na de middelbare school op het punt stonden hele knappe vervolgopleidingen te doen. Net zo oud als mijn eigen kinderen. Dat ik echt dacht: moet ik jou na al die jaren hier terugsturen naar Afghanistan waar je leven stopt? Ik wil mezelf altijd in de spiegel kunnen blijven aankijken. Ik dacht: dit moet stoppen, nu.”

U steunde Mona Keijzer in de CDA-lijsttrekkersstrijd. Wat vindt u ervan dat Hugo de Jonge won?

“Ik heb op Mona gestemd omdat die heel goed is. Toen het uiteindelijk tussen Hugo en Pieter Omtzigt ging, heb ik geen stemadvies gegeven, want het zijn twee kanjers. Ik denk dat het een pittige kluif wordt, omdat Hugo ook nog de coronaminister is. Dus ik denk dat het heel goed is dat Pieter nu naast hem loopt. We hebben toch een soort duolijsttrekker, een echte en een nummer twee. Dat vind ik eigenlijk wel goed. Er is zoveel te doen, laat ze het maar samen doen.”

Van Toorenburg kan niet goed tegen mensen die zeggen dat Kamerleden niets van het echte leven snappen. “Wij maken ook van alles mee,” vertelt ze terwijl ze een nare herinnering ophaalt: “Ik wandelde eind 1987 met mijn moeder door Rotterdam. We hoorden een paar knallen en we dachten: wat gebeurt hier? Naast me werd een man doodgeschoten, we zaten midden in een liquidatie.”

Vervolgens ging de schutter achter Van Toorenburg aan. “Toen heb ik een bolletje van mezelf gemaakt. Ze zeggen altijd dat je een kogel niet voelt. Ik dacht: heb ik nou een kogel en voel ik het niet? Ik ben naast die ene man gaan zitten. Die is in mijn handen gestorven, dat vond ik heel indrukwekkend. Het bleek een criminele afrekening te zijn. De dader kwam in de gevangenis, maar mijn naam stond in het dossier. Daarom vind ik het belangrijk dat we iets doen aan getuigenbescherming. Daarom heb ik ook de drive om ondermijning topprioriteit te houden. En om me met slachtoffers bezig te houden.’’

Hugo de Jonge is de nieuwe leider van het CDA. De vicepremier won de tweede ronde van de lijsttrekkersverkiezing nipt van Pieter Omtzigt.

Meer over