Maatregelen verlengd tot 20 april, avondklok vanaf 22.00 uur

Alle hoop op versoepelingen met Pasen is ijdel gebleken: Nederland blijft nog zeker tot en met 20 april onder het huidige coronaregime, bevestigde premier Rutte dinsdagavond.

Tobias den Hartog en Niels Klaassen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Door de hoge besmettingscijfers zit versoepeling van coronamaatregelen er niet in. Sterker: als de situatie verslechtert, sluit het kabinet verzwaringen niet uit. “Ik snap het ongeduld,” zei demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond. “Dit valt gewoon tegen. Het is een enorme domper.”

Begin maart nog zei het kabinet te hopen op verruimingen. “Maar de zorgelijke cijfers staan dat niet toe.”

Na het tandenpoetsen even sneltesten

Het kabinet verlengt het negatieve reisadvies voor het buitenland bovendien tot 15 mei, dus tot na de meivakantie. Op zijn vroegst vanaf 26 april kunnen studenten weer één dag in de week naar hogeschool of universiteit. Voorwaarde is wel dat onderwijsinstellingen dan zelf- en sneltesten hebben. “Na het tandenpoetsen even sneltesten en dan naar college,” schetste minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

De Jonge vestigt de hoop op verhoging van het vaccinatietempo. Half april zouden er 4 miljoen prikken moeten zijn gezet, begin mei ruim 5 miljoen. In juli moet iedereen in Nederland een eerste prik hebben gehad, twee derde van het land moet dan helemaal zijn gevaccineerd.

Het kabinet heeft wel besloten dat de avondklok vanaf 31 maart niet om 21.00 uur, maar om 22.00 uur ingaat. Burgemeesters en de politie hadden hierom gevraagd. Door de naderende zomer blijft het ’s avonds langer licht, zeker met het ingaan van de zomertijd komend weekeinde. Rutte zei eerder juist dat de avondklok niet later dan 21.00 uur zou moeten ingaan, omdat het middel anders ‘enorm veel minder effectief’ zou zijn. Rutte: “Dat vind ik nog steeds, maar de burgemeesters en de politie geven aan dat als het gaat schemeren, het gewoon moeilijker te handhaven is.”

Het kabinet verwacht dat er richting zomer rap versoepelingen mogelijk zijn, vanaf het moment dat 60-plussers gevaccineerd zijn. Mogelijk is dan ook publiek welkom bij de vier wedstrijden voor het EK voetbal in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam.

Maar de komende weken worden nog even taai. Met die woorden probeerde De Jonge de moed er bij Nederland er nog even in te houden. Dat is wel nodig: na dik een jaar coronamaatregelen is het draagvlak voor het beleid lager dan ooit.

Handen vaak wassen

Uit een enquête van het RIVM blijkt dat nog maar een op de drie Nederlanders zijn handen vaak wast. Slechts 37,6 procent houdt zich aan de regel om thuis niet meer dan één bezoeker te ontvangen. Meer dan drie op de tien gaat toch naar het werk, terwijl dat niet hoeft.

Minder dan de helft van de mensen blijft thuis bij klachten. En hoewel Nederlanders zich nog wel vrij massaal aan de avondklok houden, is ook dat percentage gedaald tot 89 procent.

“Ik wil niemand iets verwijten,” zei Rutte. “Het is logisch dat we het zat zijn. We leven al zo lang met zo veel beperkingen en met de finish in zicht wordt het steeds zwaarder.”

Volgens de premier is het ‘menselijk’ dat we steeds meer moeite hebben om ons aan de coronaregels te houden. “Maar dat is ook de belangrijkste reden waarom de laatste meters zo ongelooflijk moeilijk zijn.” Want als we ons wél aan de regels zouden houden, zou het aantal besmettingen niet weer zo zijn gestegen.

Die stijging is de reden waarom het kabinet de versoepelingen die het twee weken geleden in het vooruitzicht had gesteld, niet doorvoert, stelt hij. Geen terrasje met Pasen. Studenten blijven online les krijgen. Geen vakantie in mei. En vooralsnog geen bezoek aan musea, dierentuinen of restaurants.

Alle coronamaatregelen worden tot minimaal 20 april verlengd. Mocht het aantal besmettingen voor die tijd nou toch wél dalen, dan mogen terrassen heel misschien alsnog eerder open. Maar het kan ook dat het kabinet genoodzaakt is sommige regels juist weer aan te scherpen.

Na de zestigers is er wat hoop

Het is niet alleen kommer en kwel, benadrukt minister De Jonge. Sinds de vaccinatiecampagne is begonnen, is het aantal mensen dat sterft aan corona zichtbaar gedaald. Vrijwel alle inwoners van verpleeghuizen zijn inmiddels ingeënt. En ook de rest van de campagne is volgens hem inmiddels op stoom. Voor de zomervakantie, begin juli, zijn in elk geval alle ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid twee keer gevaccineerd. En tegen die tijd ook alle dertigers, veertigers, vijftigers en een deel van de twintigers. De Jonge: “Als de zomervakantie begint, is twee derde van de mensen volledig gevaccineerd. Intussen zullen we steeds kijken of we de teugels al wat kunnen laten vieren.”

De vaccinatiecampagne is net te laat gekomen om de derde golf voor te zijn. Die is begonnen en daarom trapt het kabinet op de rem. “Maar als in mei ook alle zestigers zijn ingeënt, staan we er echt al beter voor.” Mits alle bestelde vaccins ook echt geleverd worden. Want ook daarbij houdt het kabinet nog een slag om de arm.

Zorgen over studenten

Studenten zijn teleurgesteld dat ­hogescholen en universiteiten nog langer dicht blijven. Ze vinden het frustrerend dat het wankele welzijn van veel studenten niet zwaar genoeg telt om het hoger onderwijs gedeeltelijk te heropenen.

Tot eind vorige week leek het erop dat hogescholen en universiteiten weer studenten mochten ontvangen. Maar met het stijgende aantal besmettingen kwam de heropening toch onder druk. Studenten moeten zeker tot eind april wachten voordat er wellicht fysiek onderwijs mogelijk is.

“We zijn het hier niet mee eens. Er is altijd gezegd dat het onderwijs prioriteit moet krijgen met versoepelingen, nu wordt eind april genoemd met allerlei mitsen en maren. Het duurt nu al veel te lang,” zegt Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond.

Volgens de vakbond zijn sneltesten ook helemaal geen voorwaarde om open te kunnen. In het najaar kregen studenten beperkt fysiek onderwijs. ­Hogescholen en universiteiten weten hoe ze op 1,5 meter open kunnen, stelt Muns. “Er zijn toen geen brandhaarden op faculteiten geweest.”

Muns maakt zich grote zorgen over zijn medestudenten. Een grote groep volgt al sinds vorig jaar maart thuis online onderwijs. Ze zijn eenzaam, somber en raken gedemotiveerd. “Dat is niet doorslaggevend bij de keuzes die worden gemaakt. Jammer.”

Meer over