Update

Maaike Verweij en Bart Hoolwerf winnen eerste marathon op natuurijs

Maaike Verweij heeft op de ijsbaan van De Hondsrug in Noordlaren de eerste marathon op natuurijs van dit seizoen gewonnen. Bij de mannen won Bart Hoolwerf. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat tijdens kerst een marathon op natuurijs werd verreden.

Het Parool
Marathon in 2017 op natuurijs in Noordlaren. Beeld ANP
Marathon in 2017 op natuurijs in Noordlaren.Beeld ANP

Verweij was na zestig ronden veruit de sterkste in de massasprint. Ineke Dedden finishte als tweede en Dieuwertje van Kalken eindigde als derde.

Het peloton telde ongeveer veertig vrouwen uit de topdivisie die in allerijl naar het Groningse dorp waren gereisd om de schaatsen onder te binden. Het besluit om de marathon te houden, werd zondag vroeg in de middag genomen nadat ruim 3 centimeter dikte was gemeten op de ijsbaan.

Later op de avond troefde Hoolwerf na honderd rondjes op de ijsbaan in de eindsprint zijn medevluchters af. Sjoerd den Hertog kwam als tweede over de meet, Crispijn Ariëns werd derde.

Hoolwerf leverde een waar kunststukje op tweede kerstdag. Hij reed in de middag een persoonlijk record op de 5000 meter bij het olympisch kwalificatietoernooi en was vervolgens in de avond onnavolgbaar op de marathon.

Meer over