PlusInterview

Lucille Werner wordt CDA-Kamerlid

Lucille Werner is de grote verrassing van de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Ze staat op plek 10 van de lijst, dus de kans is groot dat ze een plek krijgt in de Kamer. ‘Een beetje creativiteit in de politiek is niet verkeerd.’

Jan Hoedeman
Lucille Werner is de grote verrassing van de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Ze staat op plek 10 van de lijst.  Beeld ANP
Lucille Werner is de grote verrassing van de CDA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Ze staat op plek 10 van de lijst.Beeld ANP

“Hè….? Wat gaat zij nou doen? Lucille Werner CDA-Kamerlid?” zegt de 53-jarige televisiemaakster op haar kantoor van de stichting die haar naam draagt. “Ik kan me voorstellen dat mensen zo reageren. Bijna niemand weet het nog. Maar als dit Wie is de Mol zou zijn, dan heb ik toch wel genoeg hints gegeven. Kijk maar om je heen hier.”

Aan de muren van de Lucille Werner Foundation hangen fraaie prenten van Werner met koningin Beatrix, met premier Jan Peter Balkenende, Amsterdams burgemeester Eberhard van der Laan. En een foto van de twaalf kandidaten in badpak van de Mis(s)-verkiezingen die ze heeft georganiseerd.

“Het schuurt allemaal tegen beleid aan. En die Mis(s)verkiezingen hebben zoveel goeds opgeleverd voor mensen met een handicap in de samenleving dat ik dacht: wat geweldig als je op zo’n manier iets voor anderen kunt betekenen waardoor ze zelf vleugels krijgen.”

Werner vertelt dat ze ooit achter de schermen in Hilversum als redacteur stiekem dacht aan haar ambitie presentatrice te worden. “Het voelt alsof de geschiedenis zich herhaalt. De tijd is nu rijp en ik heb de bagage.”

Waarom wilt u de Tweede Kamer in?

“De ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, neem ik mee naar Den Haag om directer invloed te kunnen uitoefenen op beleid. Zo’n Kamerlidmaatschap, daar krijg ik enorm veel energie van. Om eerlijk te zijn voel ik me al Kamerlid. Ik ga het hele land door, ik word gevraagd op scholen en het bedrijfsleven om te praten over inclusie voor mensen met een beperking. Kamerlid zijn is anders, maar ik ben geen onbekende in het maatschappelijk veld.”

Blijft u gelukkig als Kamerlid?

“Ik verwacht dat ik als Kamerlid een gelukkig, vrolijk en enthousiast mens zal blijven. Het zal echt wennen zijn, iedere baan heeft leuke en minder leuke kanten. Ik zie het CDA als een organisatie waar je met deuren zult slaan en champagne ontkurken. Dat is overal zo waar ik heb gewerkt.”

Hoe blijft u dicht bij u zelf in de Haagse slangenkuil?

“Is die er dan? Ik ben niet op zoek naar een slangenkuil. Ik vind het heel lastig om niet bij mezelf te blijven. Ik zei tegen mijn man, ,Weet je wat me het allerergste lijkt? Als ik ga praten en op mijn woorden moet gaan passen. Op het moment dat ik ergens zit en ik kan niet meer zijn wie ik ben, als ik dat verlies, dan gaat het niet goed met mij.”

Hoe staat Nederland ervoor als het om gehandicapten gaat?

“We doen het niet heel slecht. Als het gaat om toegankelijkheid voor mensen die mee willen doen, dan doen we het slechter dan andere Europese landen. Van de honderdduizend locaties die toegankelijk zouden moeten zijn, zijn er vijftienduizend écht toegankelijk. Daar kunnen we veel aan doen. Maar ik wil niet alleen focussen op mensen met een handicap, maar op inclusie voor oud en jong, arme en rijk. Inclusie moet een grondbeginsel zijn.”

Geld is niet de maat der dingen, maar kunt u thuis komen met de mededeling dat u behoorlijk minder gaat verdienen?

“Ja. Voor mij is geld in het leven niet serieus een drijfveer geweest. Een Kamerlid verdient ook een heel mooi salaris. Maar ik voel me rijker door de foto’s aan deze muur. Daar kan geen geld tegenop.”

Servaas, de man van Lucille zegt: “Ik denk dat Lucille op haar plaats is door haar levenservaring en ook door de manier waarop ze omgaat met diversiteit. Ze kan heel goed water bij de wijn doen. En ik ken niemand die zo goed vooruitdenkt en touwtjes aan elkaar knoopt zoals zij.”

Lucille: “En hij gaat nu voor het eerst op het CDA stemmen, die is alvast binnen! Want hij stemt altijd anders.”

Waar bent u allergisch voor?

“Ik ben vrij ongeduldig en een control freak. Dat zijn allemaal dingen die ik moet loslaten denk jij nu. Waar ben ik allergisch voor, Ser?”

Servaas: “Als mensen iets beloven en ze komen het niet na.” Lucille: “Maar ik blijf er niet lang in hangen.”

U bent nu bekende Nederlander, loopt voorop en kunt doen wat u wilt. Straks bent u een van de CDA-soldaten die valt onder fractiediscipline. Kunt u die rolwisseling doormaken?

“Natuurlijk is het heerlijk tv-programma’s te maken. Maar als ik voor iets anders kies dan geeft dat energie en vind ik het lekker om deel uit te maken van een team. Je kan niet helemaal je eigen gang gaan, dat was bij de omroep ook zo. Ik ga me keurig aan fractiediscipline houden. Wat kan ik als televisiemaker, als oprichter van een stichting als presentator als communicatiestrateeg, wat kan ik de partij brengen, wat kan ik Den Haag brengen? Een beetje creativiteit in de politiek is niet verkeerd. Daar kan ik me op verheugen.”

U stapt in een enorm ongewisse tijd de politiek in.

“Ik maak me wel zorgen over een samenleving die zo verhardt, waarin de verschillen zo zichtbaar worden. Ik vind dat we die kant niet op moeten gaan. Het klinkt misschien zalvend, maar de waarheid ligt in het midden. En zeker ook nu. Zoveel mensenlevens die te maken hebben met onzekerheid. Ouderen met angst voor een virus, jongeren die niet weten of ze werk krijgen. Het is best wel ingewikkeld nu. Hoe we eruit gaan komen met elkaar is eigenlijk onbekend, Hoe mooi is het dan om nu die stap te zetten? Omdat we toch met zijn allen in de mist rijden. Gekke tijd.”

“Mijn moeder zegt altijd dat het bedje voor mij niet was gespreid in het leven. Ze zegt: Jij bent ook op je best, living on the edge. Ik ontrafel iets graag zodat er helderheid komt. Dan gooi ik er een creatief sausje in met inhoud waardoor het weer een richting krijgt. Het leven is niet makkelijk voor me geweest, maar ik vind het juist door de complexiteit uitdagend. Ik denk dat het komt door mijn handicap. De hele dag ben ik met draadjes bezig, ik heb in mezelf iets ontwikkeld waardoor ik anders kijk. Dat heb ik gewoon. Als hier een pilletje zou liggen waardoor ik morgen rennend als een gazelle door het dorp ren, zou ik hem toch niet nemen. Omdat ik graag word getriggerd door de uitdaging.”

Meer over