Nieuws

Lichaam voortvluchtige militair Conings gevonden in België

Opluchting in België: de voortvluchtige terreurverdachte Jürgen Conings (46) is dood aangetroffen. De burgemeester van Maaseik rook een lijkgeur tijdens een ochtendje mountainbiken en waarschuwde de politie. Waarschijnlijk bracht Conings zichzelf al weken geleden om het leven.

Politie vlak bij de plek waar het lichaam van Jürgen Conings werd gevonden. Beeld PINO MISURACA/BELGA
Politie vlak bij de plek waar het lichaam van Jürgen Conings werd gevonden.Beeld PINO MISURACA/BELGA

Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik was aan het mountainbiken met vijf vrienden, zoals elke zondag. “Op een bepaald moment rook ik een lijkgeur. Ik herkende de lucht meteen omdat ik een klein jaar geleden aanwezig was bij het opgraven van stoffelijke overschotten op kerkhoven in onze gemeente.”

Tollenaere gaf meteen de coördinaten door. Hij is zelf niet bij het lichaam gaan kijken. “Maar naar de geur te oordelen, dacht ik aan een lijk in verregaande staat van ontbinding.” Het bleek te gaan om het stoffelijk overschot van Conings.

Een jager die in het gebied woont, Leonard Houben, vertelde later op de dag aan Belgische media dat hij het lichaam wél had gezien. Ook hij ontdekte het moeilijk te vinden stoffelijk overschot vanwege de geur en waarschuwde de politie. Volgens Houben had militair Conings twee vuurwapens, een bijl en een mes bij zich.

De verbazing over de vondst van de als levensgevaarlijk bestempelde Conings, naar wie honderden militairen al weken op zoek waren, was gisteren groot in België. Hoe kunnen al die militairen hem niet gevonden hebben en een fietsende burgemeester wel? Volgens Tollenaere gaat het om een heuvelachtig gebied met smalle paden, waar voornamelijk mountainbikers komen. Ook de burgemeester vindt het desalniettemin opmerkelijk dat het lichaam niet eerder is gevonden, maar mogelijk is de geur zich pas door de zomerse warmte gaan verspreiden. Volgens de Belgische justitie zou Conings gevonden zijn nét buiten de zone waar militairen lange tijd hebben gezocht.

Exteemrechtse ideeën

De familie van Conings heeft laten weten het ‘bizar toevallig’ te vinden dat uitgerekend de burgemeester van Maaseik hem heeft gevonden. Zij geloven niet dat hij zelfmoord heeft ­gepleegd. “Het kan niet dat vijfhonderd mili­tairen met honden hem niet vinden. Ze hebben hem gedood,” zei een familielid tegen Belgische kranten.

Door de lijkgeur dacht Tollenaere meteen aan Conings. “Ik fiets wekelijks in de bossen waar de afgelopen weken naar hem is gezocht en heb er vaak rekening mee gehouden dat we hem zouden kunnen tegenkomen, maar niet als lijk.” Forensische speurders en leden van het ­federale parket startten gisteren meteen een onderzoek op de vindplaats.

De vondst leidde in ­België tot opluchting, maar ook tot gemengde gevoelens. Tollenaere zegt het erg te vinden voor Conings, maar tegelijkertijd is een einde gekomen aan de wekenlange onzekerheid. “Het is een opluchting voor de hele regio en voor de veiligheid van de ­samenleving. Vooral ook voor mensen met

een migratieachtergrond vanwege de extreemrechtse ideeën die Conings erop nahield en de verdenkingen van het plannen van een aanslag op een moskee of op prominente figuren.” Tollenaere bracht kort na de vondst de gemeenteraad per app op de hoogte.

Opmerkelijk is dat Conings is gevonden op de verjaardag van Marc Van Ranst, de viroloog die door de ex-militair werd bedreigd. Van Ranst ­reageerde gistermiddag al: ‘Vooral voor mijn zoon is het een opluchting dat hij gevonden is. Ik neem aan dat mijn periode in het safehouse achter de rug zal zijn. Het crisiscentrum zal dat nu bekijken. Ik heb weinig sympathie voor zo ­iemand, maar mijn gedachten gaan uit naar zijn familie en kinderen. Ik hoop binnenkort naar het normale leven terug te keren.’

Brieven

Jürgen Conings verdween op 17 mei met wapens die hij had meegenomen uit de kazerne van Leopoldsburg. Het federaal parket bestempelde hem meteen tot terreurverdachte van­wege zijn extreemrechtse sympathieën en bedreigingen aan het adres van viroloog Van Ranst, die sindsdien in een safehouse verblijft. Conings stond ook op de lijst van potentieel gevaarlijke extremisten.

Een dag later werd zijn auto teruggevonden, van Conings zelf ontbrak elk spoor. In vijf weken tijd werden tientallen zoekacties opgezet, vooral in Nationaal Park Hoge Kempen. Hoewel er sporen en wapens van Conings werden gevonden, bleef de militair zelf spoorloos.

Conings schreef voor zijn verdwijning brieven aan de politie en aan zijn vriendin. Daarin verklaarde hij alleen te handelen en dat hij ‘niet meer kan en niet meer verder wil met hoe de toekomst er nu uitziet’. Ook uitte hij kritiek op virologen en de politiek. Zijn vriendin, met wie hij kinderen heeft, riep hem al snel via televisie op te stoppen met zijn actie.

Meer over