Nieuws

Levenslang voor Iliass K. voor reeks moorden in Amsterdamse onderwereld

De 34-jarige Iliass K. heeft levenslang gekregen voor zijn rol in een reeks moorden die samenhangen met een conflict in de Amsterdamse onderwereld. De rechtbank acht bewezen dat hij betrokken was bij drie moorden.

Wouter Laumans
De eerste moord in de aanklacht is die op Alexander Gillis, die in 2014 werd geliquideerd in Zaandam. Beeld ANP
De eerste moord in de aanklacht is die op Alexander Gillis, die in 2014 werd geliquideerd in Zaandam.Beeld ANP

De eerste moord is die op Alexander Gillis. Hij werd op 20 februari 2014 doodgeschoten in Zaandam. Dit gebeurde omdat hij verantwoordelijk werd gehouden voor een mislukte moordaanslag op crimineel Gwenette Martha.

Iliass K. is volgens de rechtbank daarnaast een van de medeplegers van de moord op Stefan Eggermont. Deze onschuldige huisvader werd in juli 2014 doodgeschoten in de Conradstraat in Amsterdam-Oost. Dit gebeurde nadat zijn moordenaar zich vergiste in het doelwit. “Verheugde me er echt op,” stuurde K. na afloop.

“De fout van de schutter wordt door K. voor lief genomen,” aldus de rechtbank.

Overgelopen

De rechtbank acht daarnaast bewezen dat Iliass K. medepleger was van de moord op Massod Amin Hosseini. Volgens de rechtbank was Hosseini de schutter bij de moorden op Alexander Gillis en Stefan Eggermont. Omdat vermoed werd dat hij mogelijk was overgelopen naar het andere kamp moest hij dood.

Daarnaast heeft Iliass K. zich beziggehouden met het voorbereiden van een poging tot moord op de neef van Alexander Gillis, Wensley Gillis. Dit omdat vermoed werd dat hij mogelijk wraak zou gaan nemen voor de moord op zijn familielid.

Medeverdachte Gökhan C. (31) kreeg 24 jaar en 8 maanden. De rechtbank acht bewezen dat hij een medepleger is van de moord op Alexander Gillis. Daarnaast is bewezen dat C. medeplichtig is geweest aan het voorbereiden van moord.

Hamza el H.

De 31-jarige Hamza el H., die zich bezighield met het spotten van vijanden van de criminele organisatie, kreeg 7 jaar. De rechtbank acht bewezen dat hij zich onder andere heeft beziggehouden met de voorbereiding van een moordaanslag op Wensley Gillis.

In het vonnis ging de rechtbank in op de verklaringen die Iliass K. heeft afgelegd. “K. heeft verklaringen pas afgelegd nadat er levenslang tegen hem geëist was,” aldus de rechtbank. “Niet uit te sluiten valt dat hij dit heeft gedaan om niet als enige een zware straf te krijgen. Zijn verklaringen kunnen wel degelijk de waarheid bevatten maar behoedzaamheid is geboden.”

De rechtbank sprak over een ‘duurzaam gestructureerd samenwerkingsverband’ binnen een criminele organisatie die zich ‘fulltime, 24 uur per dag’ met liquidaties bezighield.

De leider was, volgens de rechtbank, Khalid J. ‘Oog’, zoals zijn bijnaam luidt, werd begin 2020 aangehouden in Dubai en uitgeleverd aan Nederland. Volgens de rechtbank speelde J. een centrale rol in de criminele organisatie. “Hij was in de positie om te beslissen wie er geliquideerd moest worden.” Hij is veroordeeld tot 8 jaar gevangenis.

Sourailie I., die al een straf uitzit voor een liquidatie op een dancefeest in 2013, kreeg 5 jaar. Roderik P. werd veroordeeld tot 7 jaar voor voorbereidingshandelingen voor moord.

Haizem M. voor wie het Openbaar Ministerie vrijspraak had gevraagd, werd veroordeeld tot 18 maanden. In tegenstelling tot het OM en de verdediging achtte de rechtbank bewezen dat hij wel deel uitmaakte van de criminele organisatie.

Anouar G. kreeg 15 maanden voor het uitvoeren van voorverkenningen. Younes A. werd vrijgesproken.

Een aantal personen die worden beschouwd als sleutelspelers in die organisatie konden niet meer voor de rechter verschijnen. Gwenette Martha werd in 2014 geliquideerd in Amstelveen. Massod Amin Hosseini werd doodgeschoten in september van dat jaar. Najib ‘Ziggy’ Himmich is sinds het najaar van 2014 vermist. Eaneas Lomp werd in 2015 geliquideerd in Krommenie. En Dennis ‘Demis’ Mongen stierf begin 2020 in een Spaanse gevangenis aan de gevolgen van een hartaanval.

Meer over