Let op bij belastingaangifte: ‘Een op vijf huishoudens betaalt te veel’

Vanaf maandag kunnen mensen weer hun belastingaangifte indienen - als de storing door de drukte op de site voorbij is. Een beetje tijd besteden aan je aangifte kan al snel lonen, want een op de vijf huishoudens betaalt te veel belasting, zegt de Bond voor Belastingbetalers (BvB).

Peet Vogels
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat zijn 1,2 miljoen huishoudens. “Gemiddeld betalen ze 200 euro te veel,” zegt Jurgen de Vries, voorzitter van de BvB. Bij de meeste huishoudens gaat het om tientjes, maar soms betalen mensen duizenden euro’s meer dan nodig is.

De fiscus maakt het de belastingplichtige gemakkelijk met een vooraf ingevulde aangifte. “De meeste mensen gaan ervan uit dat die aangifte klopt en controleren die niet,” zegt De Vries. Daarmee kunnen mensen zich tekortdoen, want de fiscus rekent niet standaard in het voordeel van de belastingplichtige.

Er is een aantal zaken dat De Vries regelmatig ziet terugkeren. “Denk aan het verdelen van het vermogen in box 3. Nu gebeurt dat standaard fifty-fifty in de vooraf ingevulde aangifte. Maar door het vermogen anders te verdelen kun je belasting besparen.” Dat geldt ook voor de verdeling van de betaalde hypotheekrente. Ook daarmee kunnen fiscale partners geld besparen.

Kostbaar vinkje

“Wat we ook zien, is dat mensen vaak vergeten toeslagen aan te vragen. Ze weten soms niet dat ze daar recht op hebben. Soms gaat het er gewoon om dat ze een vinkje vergeten aan te zetten. Als alleenstaande ouderen niet aanvinken dat ze in aanmerking komen voor een extra heffingskorting op de AOW, scheelt dat 400 euro,” geeft De Vries als voorbeeld.

De BvB heeft een online programma om de belastingaangifte te controleren, de Aangiftecheck. “Belastingplichtigen moeten eerst aangifte doen bij de Belastingdienst. De Aangiftecheck controleert die aangifte dan op een paar honderd punten. Binnen enkele seconden kan het programma vertellen hoeveel belasting je kunt besparen.”

De gecontroleerde aangifte kan de belastingplichtige dan opnieuw indienen als een aangepaste aangifte. “Dat kan tot het moment dat een aangifte definitief is. Dat duurt meestal een paar maanden, dus je hebt ruim de tijd om een aangepaste aangifte te doen.”

Daarnaast geeft het programma tips. “Als je bijvoorbeeld ziektekosten declareert, vraagt het programma of je weet dat je ook eventuele reiskosten kunt declareren.”

Meer over