Nieuws

Lenteweer in aantocht: temperatuur stijgt, lokaal 17 graden

De lente is aangebroken. Komende dagen is het ronduit aangenaam weer. Ook de temperatuur stijgt mee. Donderdag en vrijdag is zelfs lokaal 17 graden mogelijk.

Simone van Zwienen
null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

Afgelopen nachten was het nog koud: op de Veluwe werd afgelopen nacht -7 graden gemeten. Vlak aan de grond, op tien centimeter hoogte, in het Brabantse Volkel zelfs -10,4 graden. “Bij zulke lage temperaturen zijn januari en februari niet eens in de buurt gekomen. Bijzonder is dit echter niet: sinds het voorjaar van 2005 zijn er veelvuldig jaren geweest waarin maart qua vorst niet onderdeed voor de voorgaande wintermaanden,” weet meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza.

Die frisse nachten zijn vooral te danken aan koude lucht die naar onze omgeving wordt geblazen. De komende dagen draait de wind echter en mogen we flink zachtere lucht verwachten.

Van Bernebeek: “Dat gaan we zeker overdag merken met hulp van de zon. Half maart nadert en de zonkracht neemt snel toe. Behalve een kleurtje levert dit snel stijgende temperaturen op wanneer de zon uitbundig schijnt.”

Lokaal 17 graden

Dinsdag worden maxima verwacht rond 11 graden, woensdag komt in het zuiden van ons land de grens van 15 graden al in zicht. Beide dagen verlopen overwegend zonnig. Donderdag en vrijdag gaat er vervolgens nog een schepje bovenop en tijdens de middaguren is dan lokaal 17 graden mogelijk. “Ten opzichte van vorig jaar is dat overigens wel vrij laat: toen werden dergelijke (en nog hogere) temperaturen in februari al bereikt,” aldus de weerman.

Ook de nachten worden minder koud, al komen met name de oostelijke regio’s soms nog wel eens dicht bij het vriespunt uit. Lichte tot matige vorst op uitgebreide schaal hoeven we vanaf woensdag echter voorlopig niet meer te verwachten.

Eerste dag met 15 graden

De eerste dagen met regionaal 15 graden zijn dit jaar al gehaald op 1 en 2 januari. Op het officiële meetpunt in De Bilt zijn die waarden toen echter (nipt) niet bereikt. Dat lijkt later deze week wel te gebeuren en dat is de eerste keer in 2022. De laatste keer dat het in De Bilt 15 graden werd, was op 31 oktober. Ten opzichte van vorig jaar is de eerste zachte dag nu enkele weken later: in 2021 haalden we op 20 februari al ruim 15 graden.

Van Bernebeek voorspelt nog veel meer mooie dagen: “Kijken we alvast een ‘deurtje’ verder, dan houden de relatief aangename temperaturen van donderdag en vrijdag ook daarna waarschijnlijk aan. Al lijkt dan wel geleidelijk de bewolking en kans op een enkele bui toe te nemen.”

Meer over