Burgemeester Ineke van Gent in gesprek met militairen bij aankomst op Schiermonnikoog.

Leger springt bij op vervuilde Waddenstranden

Burgemeester Ineke van Gent in gesprek met militairen bij aankomst op Schiermonnikoog.Beeld ANP

Het leger is vrijdagochtend begonnen met het schoonmaken van de stranden van Schiermonnikoog.

Hanneke Keultjes

De militairen, die vroeg in de ochtend de veerboot hebben genomen naar het Waddeneiland, moeten vooral de grote aangespoelde spullen van het strand halen.

Die spullen – piepschuim, operatiekleding, koelkasten, sandalen, lampen en zitjes van (Ikea)stoelen – komen uit de 277 containers die in de nacht van dinsdag op woensdag bij slecht weer overboord sloegen. De 100 militairen uit het Drentse Havelte blijven in ieder geval tot zaterdagavond op Schiermonnikoog.

Ze beginnen op dat eiland omdat de nood daar het hoogst is, maar kunnen ook bijspringen op andere eilanden als dat nodig is. Op het dunbevolkte Schiermonnikoog zijn te weinig vrijwilligers die zelf alle spullen kunnen opruimen.

In de in de Waddenzee verdwenen containers zaten niet alleen matrassen en tv’s, maar ook giftige stoffen. Zo is afgelopen nacht een tweede zak met benzoylperoxide aangespoeld op Schiermonnikoog. Gisteren werd de eerste zak al gevonden. In totaal zat er in maximaal drie containers peroxide. De Veiligheidsregio roept mensen op van het spul af te blijven. Mensen die wel in contact komen met het sterke bleekmiddel, wordt aangeraden naar de dokter te gaan.

Op de veerboot van vrijdagochtend zaten ook vrijwilligers uit Friesland en Groningen, gewapend met afvalzakken, die ook willen helpen met de opruimoperatie.

De Waddeneilanden hebben de rederij MSC Zoe aansprakelijk gesteld voor de schade die ontstaat door de overboord geslagen lading. Verzekeringsagenten zijn al op Vlieland geweest om de schade op te nemen.

CDA-Kamerlid Maurits von Martels wil opheldering van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Hij wil onder andere weten hoe het zit met het verhalen van de schade en eventuele strafbaarheid van de rederij. Ook wil hij weten of Van Nieuwenhuizen zelf onderzoek gaat instellen.

Mensen die komen helpen bij het opruimen van vervuilde stranden op de Waddeneilanden doen er goed aan droge en warme kleding aan te trekken. Ook moeten ze goed op elkaar letten, waarschuwt de Veiligheidsregio Friesland.

Reden voor de waarschuwing is dat er koud en slecht weer op komst is. ,,Onderkoeling herken je onder meer aan een droge huid, sloomheid, slaperigheid, rillen, trage hartslag en bleke huid’’, aldus de Veiligheidsregio.

Stranden op de Waddeneilanden liggen momenteel vol aangespoelde spullen uit de overboord geslagen containers. Vooralsnog zijn volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio in totaal 22 containers aangespoeld op Nederlandse stranden. Ongeveer de helft daarvan is inmiddels weggehaald.

Meer over