Achtergrond

Leden PvdA en GroenLinks scharen zich achter linkse samenwerking

De leden van PvdA en GroenLinks steunen het plan om in de formatie en daarna beter te gaan samenwerken, maar dat verandert niets voor VVD en CDA. Zij willen nog altijd niet met het linkse duo onderhandelen over een nieuw kabinet.

Hanneke Keultjes en Hans van Soest
Jesse Klaver, vice-fractievoorzitter Corinne Ellemeet (m) en partijvoorzitter Katinka Eikelenboom in gesprek met de achterban van GroenLinks.

 Beeld ANP
Jesse Klaver, vice-fractievoorzitter Corinne Ellemeet (m) en partijvoorzitter Katinka Eikelenboom in gesprek met de achterban van GroenLinks.Beeld ANP

Vorige week kondigden PvdA-leider Lilianne Ploumen en GroenLinks-voorman Jesse Klaver aan in de formatie als één blok te opereren. Ploumen en Klaver willen een begin maken met een ‘innige samenwerking’ nu beide partijen niet zonder elkaar in een nieuw kabinet willen stappen. Op bijeenkomsten van de partijen van zaterdag bleek de meerderheid van de leden daar enthousiast over.

Op een ingelaste partijraad van de sociaaldemocraten in Zeist stemde 93 procent voor nauwere samenwerking met GroenLinks. Bij GroenLinks kon niet worden gestemd, maar ging Klaver in gesprek met honderden leden die deels fysiek aanwezig waren in de Utrechtse Jaarbeurs en deels digitaal meekeken.

“Ik zie hier grote instemming,” constateerde Klaver na afloop tevreden. “Ik heb bij mijn aantreden als lijsttrekker beloofd samen met GroenLinks op te trekken,” zei Ploumen. “Ik ga mijn belofte houden: de PvdA stapt niet in een regering zonder GroenLinks.”

Ploumen hield haar achterban zaterdagmiddag voor dat dit niet betekent dat PvdA en GroenLinks ook zullen fuseren. Daarvoor is het nog veel te vroeg. Ook blijven beide fracties in de Tweede Kamer voorlopig apart opereren. Ze gaan wel onderzoek doen naar een eventuele ‘fractiefusie’ in de toekomst.

Beide achterbannen blijken wel verdeeld over hoe ver de samenwerking uiteindelijk moet gaan. Daarnaar wordt de komende tijd nader onderzoek gedaan. Sommige leden willen ‘zo snel mogelijk’ gesprekken starten over een fusie – ‘als je nu niet samengaat, wanneer dan wel?’ - anderen vinden dat een brug te ver en willen ‘niet in een fusie worden gerommeld’.

Eigenheid

Beide partijleiders probeerden zaterdag hun leden gerust te stellen. Ploumen: “Wij zijn de PvdA en dat blijven we.” Klaver: “Ik snap dat sommige mensen denken: wat gebeurt er met mijn cluppie? Maar de eigenheid van GroenLinks gaat niet weg.”

Eerder werden er bij de partijcongressen van PvdA en GroenLinks al moties aangenomen die opriepen tot nauwere samenwerking richting verkiezingen en formatie. Toch klonk er ook kritiek: PvdA-lid Yuri Nikerk, die overstapte van GroenLinks naar PvdA, noemde zijn partij ‘heel anders dan GroenLinks’.

Het Amsterdamse GroenLinks-raadslid Jenneke van Pijpen vindt de focus op alleen de PvdA ‘jammer’. Zij ziet liever dat er ook wordt samengewerkt met de SP en de Partij voor de Dieren.

Klaver wierp tegen dat PvdA en GroenLinks de enige linkse partijen zijn die willen meepraten over de vorming van een nieuwe coalitie. “Nog vier jaar een rechts kabinet kan Nederland niet aan,” stelde Klaver. “We kunnen niet zeggen: we hebben nog tien jaar om klimaatverandering aan te pakken, maar daar gaan we over vier jaar mee beginnen. Dat kán niet.”

Rutte

Bij de PvdA werd een voorstel om niet met VVD-leider Mark Rutte in een kabinet te stappen niet in stemming gebracht. Dat leidde bij een deel van de leden tot onvrede, maar een meerderheid vindt dat de leden zulke zware beslissingen nu niet mogen nemen.

Ploumen zei zelf ook liever niet met Rutte en de VVD in een kabinet te willen zitten: “Maar iedereen moet beseffen dat de kiezer heeft gesproken en dat een kabinet zonder de VVD simpelweg niet kan worden gevormd. Dus is de vraag: laten we rechts zijn gang gaan of proberen we dingen voor elkaar te krijgen voor de mensen die op ons stemden?”

Toch blijft onzeker of de ruggensteun van de leden ook betekent dat de twee partijen nu ook gaan mee-onderhandelen over een nieuw kabinet, omdat VVD en CDA daar geen heil in zien. Maar, beloofde Klaver, ook als de twee partijen niet in een nieuw kabinet terechtkomen, blijven de twee fracties samenwerken. “Dat zetten we door. Dan wordt het een heel harde oppositie.”

Meer over