Nieuws

Landelijke helmplicht voor snorfietsers vanaf 1 januari: ‘Eindelijk duidelijkheid’

Vanaf 1 januari 2023 wordt het dragen van een helm op scooters met een blauw nummerbord en andere snorfietsen in heel Nederland verplicht. Hiermee gaat de helmplicht in Amsterdam ook buiten de ring A10 in.

Het Parool
Buitengewoon opsporingsambtenaren controleren snorfietsers. Beeld ANP
Buitengewoon opsporingsambtenaren controleren snorfietsers.Beeld ANP

De helmplicht zal gelden voor rijders van snorfietsen die maximaal 25 kilometer per uur gaan, waaronder ook deelscooters van merken als Felyx en GO Sharing vallen. Felyx laat weten alle scooters van het bedrijf te voorzien van een bak met twee helmen.

Naast de motorhelm is ook een goedgekeurde ‘speedpedelec-helm’ toegestaan. Die helmen voor bestuurders van fietsen die 45 kilometer per uur kunnen, zijn lichter en ventileren beter dan zwaardere pothelmen of integraalhelmen. Snorfietsers die toch zonder helm de weg op gaan, riskeren een boete van 100 euro.

Helmplicht in Amsterdam

In Amsterdam is het al sinds april 2019 verplicht voor snorfietsers om op de meeste wegen binnen de ring A10 een bromfietshelm te dragen en op de rijbaan te rijden. Anderhalf jaar later, in november 2020, deden wethouders van grote Nederlandse steden een dringende oproep om een landelijke helmplicht in te voeren.

De landelijke plicht zou eigenlijk vanaf 1 juli dit jaar ingaan, maar dat werd uitgesteld om de branche meer tijd te geven voor de overgang. Branchevereniging RAI is blij dat er ‘eindelijk duidelijkheid’ is. De branche kan nu regelen dat er genoeg helmen beschikbaar zijn voor de bijna 800.000 snorfietsers in Nederland, aldus de vereniging.

Minder doden en gewonden

Het kabinet verwacht dat de helft van de snorfietsers door de verplichting zal overstappen naar de gewone elektrische fiets. Dat kan per jaar tien verkeersdoden en 1100 gewonden schelen.

Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) is de plicht ‘een goede zaak’. “De gevolgen van een ongeval zijn op de weg vaak groter dan op het fietspad. Daarnaast is het goed voor de eenduidigheid als alle snorfietsers een helm moeten dragen.”

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad: