Plus

Lage rente jaagt spaarder de beurs op

Beleggen wordt het nieuwe sparen. Door de krankzinnig lage rente kiezen meer en meer spaarders voor de beurs. Daardoor kan 2019 weleens een gouden beursjaar worden. Daar zal de holle rentebelofte woensdagochtend van ABN Amro niets aan veranderen.

Herman Stil
De Amsterdamse beurs. Beeld ANP
De Amsterdamse beurs.Beeld ANP

Dinsdagmiddag sprong de AEX-index, de belangrijkste thermometer van de Amsterdamse beurs, over de 600 punten heen. Die stand werd voor het laatst eind mei 2001 bereikt.

Wie heel bedaagd in de 25 topfondsen aan het Damrak zou hebben belegd, was dit jaar al bijna 24 procent rijker geworden. Daarmee stevent 2019 af op een notering in de top tien van beste beursjaren. Vorig jaar leverde de beurs nog 10 procent in. Het beursrecord uit september 2000 is nog wel even uit zicht. Dat staat op 703.18 punten.

Lage rente

Het is vooral de krankzinnig lage rente die beleggers naar de beurs jaagt. Met de huidige inflatie van 2,6 procent raken spaarders immers al jaren geld kwijt. Ook de witte rook die rondom de Amerikaans-Chinese handelsoorlog lijkt te kringelen, stemt beleggers weer wat positiever.

Dat ABN Amro woensdagochtend, bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers, stoer beloofde geen négatieve spaarrente in te zullen voeren, zal weinig aan de beleggingsmanie veranderen.

De bank verlaagde onlangs de rente op reguliere spaarrekeningen naar 0,01 procent. Vijf procent van de privéspaarders – die meer dan een ton hebben weggezet – hangt wel boven het hoofd dat ze moeten betalen om hun kapitaal bij ABN te parkeren. Voor zakelijke klanten is die kans er al langer.

600 punten

Dat de AEX-index Woensdagochtend niet opnieuw door de 600 punten brak, was mede te wijten aan het aandeel ABN, dat zo’n 5 procent verloor. In september werd de bank door toezichthouders AFM en DNB gekapitteld over het gebrekkige toezicht op witwassen, terrorismefinanciering en belastingontduiking.

De bank is nu in razend tempo het toezicht aan het versterken. Maar er is volgens topman Kees van Dijkhuizen meer actie nodig om aan de regels te voldoen. Voor het einde van het jaar ontvouwt hij daartoe plannen.

Ook hangt ABN nog een witwas­boete boven het hoofd. ING moest vorig jaar voor eenzelfde vergrijp een recordboete van 775 miljoen euro aftikken. Analisten rekenen bij ABN op een schrobbering van rond de 450 miljoen euro.

De affaire raakt de staatsbank nu al in het hart. In het witwaskwartaal daalde de winst een kwart naar 558 miljoen, mede vanwege de investeringen in het nieuwe toezicht.

Meer over