Nieuws

Laagste aantal ziekenhuisopnames in maanden, storing GGD beïnvloedt besmettingscijfers

Er zijn tussen zondag- en maandagochtend 2904 nieuwe besmettingen met het coronavirus geconstateerd. De cijfers zijn niet compleet wegens een storing bij de GGD, waardoor niet alle besmettingen zijn doorgegeven aan het RIVM. In de ziekenhuizen zijn 138 nieuwe covidpatiënten opgenomen; dat is het laagste aantal sinds 29 november vorig jaar.

Terrasgangers op het Leidseplein: zij mogen vanaf woensdag weer tot acht uur 's avonds op het terras zitten. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Terrasgangers op het Leidseplein: zij mogen vanaf woensdag weer tot acht uur 's avonds op het terras zitten.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). In Amsterdam zijn er 85 nieuwe besmettingen gemeld.

Het aantal van 2904 besmettingen per 24 uur ligt ver onder het zevendaagse gemiddelde van 5016. Zondag werd bij 4494 personen het coronavirus geconstateerd, een dag daarvoor waren dat er 4493. De cijfers liggen voor de negende dag op rij onder het weekgemiddelde.

De besmettingscijfers zijn beïnvloed door een storing in de communicatie tussen de systemen van de GGD en het RIVM. Onbekend is hoe groot die impact precies is, meldt een RIVM-woordvoerder.

Op maandagen en dinsdagen zijn er doorgaans minder positieve gevallen dan later in de week. Dat komt doordat minder mensen zich laten testen op het coronavirus in de weekenden.

30 procent

Momenteel liggen 2183 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 681 op de intensive care. Dat zijn er 31 meer dan zondag in het ziekenhuis, maar wel vijf minder op de ic. In de afgelopen 24 uur hebben ziekenhuizen 138 nieuwe covidpatiënten opgenomen; dat is het laagste aantal sinds 29 november.

In totaal is het aantal patiënten in de ziekenhuizen met zo’n 30 procent afgenomen ten opzichte van de piek van de derde golf rond 20 en 21 april. Dat stelde demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag in een persmoment. Het betekent dat ‘stap 2' van het openingsplan voor versoepelingen door kan gaan: woensdag heropenen dierentuinen en sportscholen.

Er zijn in de afgelopen 24 uur zeven sterfgevallen doorgegeven; dat waren er zondag dertien.

Meer over