Nieuws

Laagste aantal verkeersdoden sinds 2015

Vorig jaar zijn in Nederland 582 mensen omgekomen door een verkeersongeval. Dat is het laagste aantal sinds 2015. Toen verongelukten er 621 mensen.

ANP/Het Parool
Op het Waterlooplein overleed vorig jaar een verkeersregelaar nadat die onder een vrachtwagen kwam. Beeld Jakob van Vliet
Op het Waterlooplein overleed vorig jaar een verkeersregelaar nadat die onder een vrachtwagen kwam.Beeld Jakob van Vliet

Het aantal dodelijke slachtoffers op de fiets en in de auto verminderde in 2021, terwijl het aantal verongelukte mensen op de motor en bromfiets toenam. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Het gaat daarnaast om 28 minder doden dan in 2020. De afname is vooral te zien bij mannen. ‘In 2021 kwamen 427 mannen om in het verkeer, 26 minder dan in 2020. In 2021 waren er onder vrouwen 155 verkeersdoden, in 2020 waren dat er 157,’ aldus het CBS.

Corona

Het is volgens het CBS lastig te zeggen waardoor de daling precies komt. Het lijkt een woordvoerder ‘logisch’ dat het iets te maken heeft met de verminderde verkeersdrukte als gevolg van de coronamaatregelen. Mogelijk is er volgens hem ook samenhang met bijvoorbeeld campagnes tegen rijden met alcohol op.

De meeste slachtoffers waren fietsers en inzittenden van een auto. Daarnaast overleden er 52 motorrijders, 49 bromfietsers, 43 voetgangers en 32 bestuurders van een scootmobiel. De helft van de verkeersdoden was 60 jaar of ouder.

Waar het aantal dodelijke slachtoffers op de fiets afgelopen jaar afnam, signaleert kenniscentrum VeiligheidNL dat er de afgelopen tien jaar wel steeds meer fietsongelukken zijn, en bovendien met ernstiger letsel. Dat hangt samen met de toename van snellere elektrische fietsen en de drukte op de fietspaden.

Eenzijdig ongeval

Volgens het CBS ontstonden de meeste fatale ongevallen, namelijk 326, door een botsing met een rijdend voertuig. ‘De andere 256 verkeersdoden (44 procent) zijn omgekomen door een eenzijdig verkeersongeval, 26 procent kreeg een dodelijk verkeersongeval zonder botsing.’ Het gaat hier bijvoorbeeld om mensen die van hun fiets vielen of onderuit gingen met de motor. 18 procent van de verkeersdoden overleed na een botsing met een vast object, zoals een boom.

De meeste verkeersslachtoffers vielen vorig jaar in Gelderland en Zuid-Holland. In beide provincies gaat het om 94 verkeersdoden. In Noord-Holland vielen vorig jaar 88 verkeersdoden, één meer dan in 2020.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.