Nieuws

Kort nieuws

Het Parool

EU-akkoord over minimumloon laat speelruimte, 14 euro niet verplicht

Het kabinet is tevreden met de nieuwe regels voor het minimumloon in de Europese Unie, maar benadrukt dat Nederland zelf over de hoogte blijft gaan. Het gisteren gesloten EU-akkoord verplicht niet om het te verhogen naar 14 euro, zoals onder meer de FNV vraagt, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. EU-landen moeten nagaan of hun minimumloon niet achteropraakt, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken. De regels verwijzen naar internationale maatstaven, die voor Nederland betekenen dat het minimum naar 14 euro per uur zou moeten. (ANP)

Vakbond wil treinverkeer in VK stilleggen

Het Britse treinverkeer komt op drie dagen in juni volledig tot stilstand als het aan vakbond RMT ligt. Die heeft de grootste actie in de spoorsector in meer dan dertig jaar aangekondigd. Tot wel 50.000 werknemers leggen op 21, 23 en 25 juni het werk neer om hun eis voor meer loon en banen kracht bij te zetten. “Spoorwegmedewerkers zijn verschrikkelijk behandeld,” aldus de vakbond. Die wijst op de stijgende kosten van de dagelijkse uitgaven door de inflatie die richting de 10 procent gaat. Ook de medewerkers van de metro in Londen doen mee op 21 juni. Zij staakten deze week al een etmaal. (ANP)

In gecrasht vliegtuig in haven Rotterdam zaten twee Noren

De twee inzittenden van het vliegtuigje dat zondag neerstortte in het Calandkanaal in het Rotterdamse havengebied komen hoogstwaarschijnlijk uit Noorwegen. De Noorse politie maakte gisteren bekend dat er twee personen met de Noorse nationaliteit worden vermist. Het gaat om een volwassene en een kind in de schoolgaande leeftijd. Het vliegtuigje vertrok zondag van luchthaven Flesland bij Bergen. Het staat geregistreerd in Spanje maar heeft Noorse eigenaren. De Nederlandse politie kan de identiteit van de inzittenden nog niet bevestigen. De zoektocht naar het toestel gaat nog door. (ANP)

Meer over