Koningspaar betuigt spijt na reis naar Griekenland

Het koningspaar heeft een gefilmde verklaring uit laten gaan over de commotie rond de herfstvakantie, die de Oranjes deze week in hun villa aan de Griekse kust wilden doorbrengen. Daarin bieden ze hun excuses aan.

Jeroen Schmale

“Met spijt in het hart richt ik mij tot u. Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben,” aldus koning Willem-Alexander. “Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving. Ons eigen besluit terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan.”

De boodschap is woensdagochtend opgenomen op Paleis Huis ten Bosch. Het koningspaar laat weten zich in te blijven zetten om het coronavirus eronder te krijgen. “Zodat iedereen in ons land daarna het gewone leven weer kan oppakken, zodra het kan. Dat is nu het allerbelangrijkste en daar gaan wij mee door, naar ons beste kunnen. We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar.”

Geschrokken

Zaterdagavond keerde het koningspaar met hun jongste dochter prinses Ariane terug naar Nederland per KLM-lijnvlucht. Hun andere dochters, de prinsessen Amalia en Alexia, volgden gisteravond. Daardoor ontstond weer commotie, omdat de Rijksvoorlichtingsdienst en premier Rutte niet verteld hadden dat de prinsessen waren achtergebleven.

Premier Rutte heeft de afgelopen dagen de volledige verantwoordelijkheid van de kortstondige koninklijke herfstvakantie op zich genomen. Ook de inhoud van deze verklaring zal met de minister-president afgestemd zijn.

De volledige tekst:

“Met spijt in het hart richt ik mij tot U.

Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn Uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben.

Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving.

Ons eigen besluit terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan.

Vanaf het begin van de coronacrisis hebben wij ons best gedaan om - binnen de grenzen van het coronabeleid - ruimte te vinden en er zoveel mogelijk te zijn voor iedereen die in onzekere tijden steun zoekt.

Het is voor iedereen een moeilijke tijd. Een tijd van gemis, beperkingen en zorgen. Van angst, boosheid en onzekerheid ook. Wij hebben de aangrijpende verhalen gehoord in vele ontmoetingen, in persoon, en digitaal. Met U en met al die mensen die direct of indirect geraakt zijn, voelen wij ons verbonden.

Wij blijven ons samen met U inzetten om het coronavirus eronder te krijgen. Zodat iedereen in ons land daarna het gewone leven weer kan oppakken, zodra het kan.

Dat is nu het allerbelangrijkste en daar gaan wij mee door, naar ons beste kunnen.

We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar.”

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima geven een statement over de ontstane ophef over hun vakantie naar Griekenland bij hun woonpaleis Huis ten Bosch. Beeld BSR Agency
Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima geven een statement over de ontstane ophef over hun vakantie naar Griekenland bij hun woonpaleis Huis ten Bosch.Beeld BSR Agency
Meer over