PlusInterview

Kolencentrale overvallen door kabinetsbesluit: ‘Een belletje was handig geweest’

De centrale van Uniper in de Rotterdamse Maasvlakte. Beeld ANP / Peter Hilz
De centrale van Uniper in de Rotterdamse Maasvlakte.Beeld ANP / Peter Hilz

Het gaat nog minstens vier weken duren voordat de Nederlandse kolencentrales weer volop kunnen draaien. Uniper, exploitant van een van de drie kolencentrales in ons land, is compleet overvallen door het kabinetsbesluit en stelt eerst veel kolen te moeten inkopen.

David Bremmer

Nee, Uniper heeft niet vooraf signalen vanuit het ministerie ontvangen dat het besluit eraan zat te komen dat kolencentrales straks weer volop mogen draaien, vertelt woordvoerder Iris Olivier van het Duitse energiebedrijf. “Een telefoontje vooraf was best handig geweest, nu zijn wij totaal verrast.”

Om de klimaatdoelen te halen mochten de drie resterende Nederlandse kolencentrales sinds januari op slechts 35 procent van hun normale capaciteit draaien. Minister Rob Jetten (Klimaat) kondigde maandag aan dat dat weer op 100 procent mag worden. Gas gestookte centrales worden zo ontlast, waardoor de gasopslagen voorafgaand aan de winter maximaal gevuld kunnen worden.

Uw kolencentrale op de Maasvlakte mag voorlopig weer volop stroom produceren. Bent u blij?
“Blij is het verkeerde woord. Wij beschouwen dit als een verzoek om bij te springen in het kader van de leveringszekerheid. Daartoe zijn we bereid: wij willen helpen om Nederland van stroom te blijven voorzien nu er dreigende gastekorten zijn.”

Zet Uniper de kolencentrale meteen vol aan?
“Dat kan technisch wel, alleen moeten we eerst veel kolen inkopen. Kolen kennen behoorlijk lange aanvoerlijnen, we halen die uit de VS, Zuid-Afrika en Colombia. Ze moeten per schip naar Rotterdam. Dat vergt tijd.

Hoe lang heeft Uniper nodig?
“Zeker vier tot zes weken. We willen bovendien juridische zekerheid van het kabinet. In feite wordt nu immers overgegaan tot gedoogbeleid. Onze centrale op de Maasvlakte mag momenteel slechts op 35 procent van de volledig capaciteit draaien.”

Is het kabinetsbesluit niet wrang? Uw nog nieuwe Maasvlaktecentrale moet in 2030 dicht. Uniper is zelfs naar de rechter gestapt.
“We hebben absoluut een dubbel gevoel bij dit verzoek. Het kabinet lijkt nu wel heel erg aan kortetermijnplanning te doen.”

Vraagt u iets terug voor het bijspringen?
“Nee, zo werkt dat niet. We hebben ook geen subsidie nodig om de kolencentrale weer volop te laten draaien.”

Het kabinet kan toch vast wel iets voor Uniper betekenen?
“Een heldere langetermijnvisie, zeker op het gebied van waterstof, is voor ons van levensbelang. Wij hebben plannen voor een nieuwe elektriciteitscentrale van 100 Megawatt op de Maasvlakte, draaiend op waterstof. Die willen we kunnen uitbreiden naar 500 Megawatt.”

Die heldere visie ontbreekt nu?
“We hebben om te kunnen bouwen op korte termijn duidelijkheid over de financiering nodig. Als het goed is, komt minister Jetten nog voor het reces met een Kamerbrief daarover. We dienen verder te weten welke soorten waterstof toegestaan zijn. Moet dat direct groene waterstof zijn of mag grijze ook? Het kabinet moet daarover helderheid verschaffen.”

Kolencentrales moeten in 2030 dicht

Nederland telt nog drie grote kolencentrales. Twee daarvan staan op de Rotterdamse Maasvlakte: Unipers Maasvlakte Power Plant 3 centrale en de Onyx Centrale van Amerikaanse investeerder Riverstone. De derde kolencentrale is die van RWE in de Groningse Eemshaven. Bedoeling is dat alle drie de kolencentrales in 2030 sluiten. Om de CO2-uitstoot terug te dringen mochten de drie centrales dit jaar eigenlijk nog slechts op 35 procent van hun vermogen draaien. Het kabinet, dat zo het Urgenda-vonnis wilde opvolgen, trok hier vorig jaar 1,9 miljard euro voor uit.

Meer over