KLM bereikt op nippertje ook met piloten akkoord over reorganisatie

KLM heeft nu ook met zijn piloten overeenstemming bereikt over de reorganisatieplannen bij de luchtvaartmaatschappij. Zo is het bedrijf er nu met alle vakbonden op hoofdlijnen uit. Het plan waarin de arbeidsvoorwaarden worden versoberd, is vanavond direct naar het ministerie van Financiën gestuurd.

Het Parool
null Beeld EPA
Beeld EPA

KLM moest vandaag nog een plan inleveren in Den Haag om te kunnen beschikken over de volledige steun die de overheid had beloofd. Het herstelplan met een pakket aan bezuinigingsplannen was een voorwaarde voor de 3,4 miljard euro aan steun die KLM krijgt van de overheid, in de vorm van leningen en kredietgaranties. Door de coronacrisis stond de luchtvaartmaatschappij op omvallen.

Minister Wopke Hoekstra benadrukte de deadline vanochtend nog. Als het personeel niet zou instemmen met loonoffers en ontslagen, was faillissement volgens de minister de enige andere optie.

Eerder op de dag lukte het al om deals te sluiten met de vakbonden voor het cabinepersoneel en het grondpersoneel. De piloten waren de enige beroepsgroep met wie KLM het nog niet eens was geworden. Zij behoorden net als bijvoorbeeld het management tot de hogere inkomens bij KLM en moesten ook het meeste inleveren. Een van de onderhandelaars van KLM gaf in de loop van de dag aan dat het lastige gesprekken waren.

‘Ingrijpend en pijnlijk’

“De maatregelen zijn ingrijpend en pijnlijk voor alle KLM’ers maar noodzakelijk,” laat topman Pieter Elbers na afloop weten. KLM kondigde in de zomer al aan duizenden personeelsleden te ontslaan om te bezuinigen. Aan het eind van het jaar zal KLM zo’n 4500 mensen minder in dienst hebben dan voor de coronacrisis. Verdere banenreducties worden bovendien niet uitgesloten, “gezien de omvang en diepte van de crisis.”

KLM heeft met de grond- en cabinebonden ook overeenstemming bereikt over het sociaal plan. Voor de piloten voorzagen bestaande cao-afspraken hier reeds in. Daarnaast zal KLM zijn Vrijwillige Vertrekregeling bij bepaalde afdelingen weer gericht openstellen om zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen.

Hoekstra: akkoord eerste stap op weg naar herstel

Dat KLM overeenstemming heeft met haar werknemers over versobering van de arbeidsvoorwaarden, is “de eerste stap op weg naar herstel,” vindt minister Wopke Hoekstra (Financiën). Wel moet er nog veel gebeuren, niet alleen om de coronacrisis te overleven maar ook voor een “financieel gezonde toekomst van KLM,” zegt hij.

De minister vindt het goed dat de financiële problemen bij de onderneming “breed onderkend” worden.

Meer over